Nemačka odobrila pregovore sa Grčkom

Izvor: VOA, 17.Jul.2015, 19:54   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nemačka odobrila pregovore sa Grčkom

Većina poslanika u nemačkom parlamentu glasala je za otvaranje pregovora o trećem paketu pomoći sa Grčkom, čiji premijer je danas smenio više članova kabineta

Njemački parlament odobrio je danas početak pregovora sa Grčkom o trećem paketu pomoći. Međutim, njemačka kancelarka Angela Merkel je uoči glasanja morala da prevaziđe oštro protivljenje pojedinih zvaničnika, ukljućujući i pojedine iz vladajuće koalicije. Grčki premijer, u međuvremenu, smijenio članove >> Pročitaj celu vest na sajtu VOA << kabineta koji su glasali protiv sporazuma sa Evropskom unijom.

Redovi ispred bankomata u Atini, u iščekivanju ponovnog otvaranja banaka u ponedeljak… Mnogi Grci okrivljuju Berline za oštre uslove finansijske pomoći koje je premijer Aleksis Cipras prihvatio da bi izbjegao bankrot zemlje i osigurao nove pregovore.

“Ako se ne oslobodimo njemačkog ministra finansija, koji je sramota za cijelu Evropu, nikada nećemo vidjeti bolju budućnost”.

Međutim, podrška Njemačke odnosno njenog parlamenta bila je neophodna za početak pregovora sa Atinom o trećem paketu pomoći. Za njemačku kancelarku Angelu Merkel, pozitivan ishod glasanja bio je jedini izbor.

“Alternativa ovom sporazumu ne bi bio miran izlazak iz eurozone već haos”.

Njen ministar finansija Volfgang Šojble otvoreno je izrazio sumnju u novi dogovor, zalažući se za privremeni izlazak Grčke. Protivnici sporazuma su ipak na kraju preglasani – 439 naprema 119, dok je i sam Šojble dao svoju podršku.

"Riječ je o poslednjem pokušaju da se obavi ovaj izuzetno težak zadatak”.

Dok evropski parlamenti glasaju za ponovno otvaranje pregovora, evropski zvaničnici poručuju da je vrijeme da prestane priča o grčkom napuštanju eurozone.

“Bio bih veoma srećan kada bi prestala priča o ‘Gregzitu’ i kada bi mogli da govorimo o vraćanju Grčke na pravi put, što je cilj ovog programa”, istakao je predsjednik eurogrupe Jerun Dejselblum.

Pojedini međutim sumnjaju u uspjeh novog plana za pomoć.

Veoma mali broj ekonomista ili analitičara vjeruje da je taj paket dugotrajan i da može da se implementira i da bude uspješan”, smatra ekspert Nik Parsons.

Sporno pitanje je i smanjenje grčkog duga. Direktorka Međunarodnog monetarnog fonda Kristin Lagard saopštila je da bi MMF mogao da učestvuje u programu za Grčku – uključujući i restrukturiranje duga.

“Da bismo učestvovali, treba da postoji kompletan program i po našem mišljenju taj program se oslanja na dva stuba. Prvi stub je Grčka i duboka reforma njene ekonomije, da bi mogla da raste. Drugi stub su zajmodavci odnosno davanje finansijske pomoći, i restrukturiranje duga da bi se Grčkoj olakšao teret”.

Njemački zvaničnici međutim ističu da bi otpisivanje dijela grčkog duga bilo nelegalno. U međuvremenu, Grci se osim ekonomske, suočavaju i sa političkom neizvjesnošću.

Grčki premijer je danas napravio ukupno devet izmjena u svom kabinetu i smijenio članove vlade koji su glasali protiv sporazuma o novoj pomoći. Ministra energetike Panajotisa Lafazanisa zamijenio je bivši ministar rada Panos Skurletis, dok je za zamjenika ministra finansija postavljen Trifon Aleksijadis, nakon ostavke Nađe Valavani početkom nedelje. Za zamjenika ministra odbrane imenovan je akademik Kristoforos Vernardakis, dok je poslanica Olga Gerovasil novi portparol vlade.

Nastavak na VOA...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta VOA. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta VOA. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.