Napad na ambasadu Izraela u Atini

Izvor: RTS, 22.Dec.2014, 23:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Napad na ambasadu Izraela u Atini

Nepoznate osobe pucale su nešto pre zore iz kalašnjikova na zgradu ambasade Izraela u Atini, saopštila je policija, dodajući da u napadu nema povređenih. Grčka vlada osudila napad. Izrael optužuje palestinske vlasti.

Pozivajući se na izjavu neimenovanog zvaničnika policije, agencija Rojters je prenela da su na ambasadu pucale četiri osobe koje su se nalazile na dva motocikla.

Izrael je za >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << pucnjavu na izraelsku ambasadu u Atini optužio palestinske vlasti i propalestinske organizacije širom sveta zbog stalnog huškanja protiv jevrejske države.

"Međunarodna zajednica mora osuditi to neprestano huškanje koje dovodi do takvih rezultata," rekao je portparol Ministarstva spoljnih poslova Imanuel Nahšon, ističući da je jerverjska zajednica u Grčkoj zabrinuta zbog rastuće popularnosti desničarskih organizacija .

Kako se navodi, meci su se zabili u zid, a najmanje 20 čaura je pronađeno na oko 40 metara od zgrade izraelske ambasade, koja se nalazi u severnom predgrađu Atine.

Grčke vlasti su pokrenule istragu, a policija je zatvorila glavne puteve oko ambasade dok forenzičari pretražuju teren, prenosi Tanjug.

Zasad niko nije preuzeo odgovornost za napad.

Agencije su podsetile da je prošle godine u Atini pucano i na rezidenciju nemačkog ambasadora. Za taj napad, u kom nije bilo povređenih, odgovornost je preuzela levičarska grupa "Narodni borci".

Vlada osudila napad

Grčka vlada je osudila ovaj napad, nazivajući ga "terorističkim napadom na demokratiju".

Ministar za javni red Vasilis Kikilias, koji je posetio mesto pucnjave, izjavio je grčkoj novinskoj agenciji ANA da "niko neće uticati na odnose Grčke i Izraela".

"Svaki teroristički napad je napad na demokratiju i zemlju", izjavila je portparolka grčke vlade Sofija Vultepsi, ističući da Atina preduzima "odlučne korake" protiv terorističkih grupa.

Policija za borbu protiv terorizma veruje, na osnovu prvih podataka, da je za napad odgovorna levičarska grupa "Narodni borci". Ta grupa je okrivljena za više sličnih napada na ambasade i kancelarije vladajuće konzervativne Nove demokratije, prenela je agencija AFP.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.