Nacionalna kultura kroz pravoslavlje

Izvor: Vesti-online.com, 24.Jul.2014, 01:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nacionalna kultura kroz pravoslavlje

U galeriji Srpske nacionalne akademije u Torontu otvorena je izložba pravoslavnih ikona pod nazivom "Umetnost duhovnosti". Svoje radove izložilo je petnaest ikonopisaca koji žive u Kanadi, a poreklom su iz Srbije, Republike Srpske, Grčke, Makedonije, Rusije i Ukrajine. Kurator Ljiljana Otašević okupila je izuzetne umetnike, akademski obrazovane i samouke koji svoju duhovnost, veru i umetničku inspiraciju i znanje "uznose" >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << u svojim ikonama.

Ljiljana Otašević, konzul Spasoje Milićević i predsednica SNA Sofija Škorić

Sofija Škorić i ikonopisac Domna Papadopoulou

Ikone kao pisane reči

Ikonopisac Pavlo Lopata, dobitnik nagrade za izuzetan doprinos umetnosti koju dodeljuje Masarikova Akademija umetnosti u Pragu (među dobitnicima su i Miloš Forman, Lučano Pavaroti, Karel Gott), na otvaranju izložbe je rekao:

 

Umetnici izlagači

U galeriji SNA izložene su ikone ikonopisaca Miloša Bojovića, Jelene Ćetković, Georgi Danevskog, Viktora Gerasimova, Sandre Jovanović, Valerie Kuznecove, Pavla Lopate, Veronike Melnik, Alekseja Mezenceva, Olge Orlove, Domne Papadopoulou, Prokopiusa, Zorana Rnjaka, Svetlane Ristić i Vladimira Stjepanovića Gabelića. Izložba traje do 31. jula.

- Ikona se smatra podjednako važnom kao i pisana reč. Ikonografija je više od same umetnosti, to je liturgijska umetnost. Čak i sad kada pišem ikonu, ja spajamo ljudsku ljubav i brižnost između Majke i Deteta sa dostojanstvenom Vizantijskom interpretacijom božanskog.

Ljiljana Otašević povodom ove izložbe naglašava:

- Umetnost je duhovnost. Umetnici koji su bili direktno pod uticajem ovih prastarih formi umetnosti znali su tada, i svi ikonopisci modernog vremena i poštovaoci i poznavaoci ikona i ikonopisanja znaju sada, da postoji spiritualni, jednostavan način razumevanja prirode stvari koji je dublji, sveobuhvatniji nego naučno, empirijsko znanje.

Ova izložba nastavak je nastojanja aktivista Srpske nacionalne akademije, koja teži da postane kulturno stecište Srba Toronta, da predstavi srpsku kulturu u širim kanadskim okvirima. Jednako važan motiv je bio i da se u galerijske prostore SNA dovedu i umetnici iz drugih etničkih zajednica koji čine raznovrsni kanadski kulturni milje.
Pogledaj vesti o: Grčka

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.