Merkel i Oland razočarani u Ciprasa

Izvor: B92, 05.Jul.2015, 16:34   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Merkel i Oland razočarani u Ciprasa

Predsednik Francuske, Fransoa Oland smatra da Grčka mora ostati deo zone evra.

On je istakao da će, pošto sazna ishod današnjeg referenduma, o tome razgovarati s nemačkom kancelarkom Angelom Merkel i drugim vođama u Evropskoj uniji.

Oland je najavio da će u ponedeljak saopštiti kako vidi rešenje odnosa evrozone s Atinom.

To je pariskom dnevniku "Žurnal di dimanš" preneo jedan Olandov saradnik koji je naveo da će to biti lakše ako Grci glasaju >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << za ponudu poverilaca grčkog duga i time za nastavak pregovora o pomoći Grčkoj, ali će i tada morati da se utvrdi postupak.

Francuski predsednik je hteo da se pregovori poverilaca grčkog duga i vlade u Atini dovedu do kraja i zato je odluka grčkog premijera Aleksisa Ciprasa da napusti pregovore i sazove referendum "srušila poverenje Olanda i Angele Merkel prema u Ciprasa".

Olandov sarednik je dodao da je, što je tražio Pariz, "Cipras odložio referendum, situacija bi bila teža za one koji su nepopustljivi".

Međutim, pošto to Cipras nije uradio, sada su oni koji su bili spremni na nagodbu u slabijem položaju i "Cipras na njihov račun nastoji da izvuče političku korist… otuda je referendum loša računica".

Oland smatra da će se pregovori nastaviti i ako na referendumu pobedi "ne", ali uz manje izglede na uspeh.

"Žurnal di dimanš" je objavio i razgovor s donedavnim direktorom Svetske trgovinske organizacije, Paskalom Lamijem koji je mišljenja da je grčki referendum "partija pokera u kojoj je jedan od igrača povisio ulog da vidi reagovanje druge strane, što je rizično, ali ta partija još nije izgubljena".

Lami, bivši komesar Evropske komisije i francuski ministar finansija, ocenio je da će "za oporavak Grčke biti potrebno između pet i deset godina, ako to bude unutar Evropske unije, a mnogo sporije i mukotrpnije će biti ako to ne bude slučaj".

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Oland: Grčka mora ostati deo evrozone

Izvor: Blic, 05.Jul.2015

Predsednik Francuske Fransoa Oland smatra da Grčka mora ostati deo zone evra i on će, pošto sazna ishod današnjeg referenduma, o tome razgovarati s nemačkom kancelarkom Angelom Merkel i drugim vođama u Evropskoj uniji...Oland je najavio da će u ponedeljak saopštiti kako vidi rešenje odnosa evrozone...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.