MUNDOBASKET VODIČ - GRUPA B: Nikad bolja Hrvatska i “prangijaši” iz Portorika (ANKETA)

Izvor: MozzartSport.com, 29.Avg.2014, 18:59   (ažurirano 02.Apr.2020.)

MUNDOBASKET VODIČ - GRUPA B: Nikad bolja Hrvatska i “prangijaši” iz Portorika (ANKETA)

Uz Grupu A sigurno najinteresantiji skup selekcija na šampionatu, iz već dobro poznatih razloga. Baš kao i prethodno opisana grupa i ovde je praktično već sve poznato – Hrvatska, Grčka, Argentina i Portoriko će voditi ljute dvoboje za prve četiri pozicije, dok Senegal i Filipini već sada mogu da rezervišu povratnu kartu...

Bez mnogo razmišljanja reći ćemo da je  Hrvatska kolovođa ovog društva i očekuje >> Pročitaj celu vest na sajtu MozzartSport.com << se da će puleni Jasmina Repeše zauzeti pol poziciju na kraju grupne faze. Čini se da je u ovom trenutku Grčka najbliža tome da bude iza leđa Kockastih, najviše iz razloga što su Heleni stara evropska košarkaška garda. Za treće mesto Argentina i Portoriko imaće motiv više da se bore jer to praktično znači zaobilaženje Španije u osmini finala... Nažalost, za Senegal i Filipine neće biti previše prostora za manevar.

Sve kvote za Mundobasket, možete da pogledate na našem Specijalu OVDE.

HRVATSKA

Naše zapadne komšije moramo da svrstamo u red najinteresantnijih ekipa na šampionatu. Najviše zbog čuvenog prokletstva koje ih proganja još od 1995. i čuvenog silaska s postolja na Evrobasketu u Grčkoj, neposredno pre dodeljivanja zlata tadašnjoj Jugoslaviji. A zna se – ko jednom siđe s postolja, teško se na isto vraća. Od tada pa do današnjih dana Hrvatska nije osvojila nijednu medalju na velikim takmičenjima!

Generacija koju sada predvodi Jasmin Repeša predstavlja mešavinu talenta i mladosti (Hezonja, Šarić, Bogdanović) i iskustva (Tomić, Žorić, Simon, Ukić), a uz to imaju i odlično američkog plejmejkera Olivera Lafajeta.

Fokus protivničkih odbrana biće na trilingu BogdanovićŠarićTomić, od kojeg se očekuje da Hrvatsku vodi do samog finiša turnira. A ako budu uspeli da se suoče sa duhovima prošlosti i savladaju ih, biće više nego uspešni.

MOZZART PROGNOZA: Četvrtfinale, a ako sve bude išlo na ruku Kockastima, možda čak i polufinale...

GRČKA

Ako analiziramo konačni spisak Focisa Kacikarisa, možemo slobodno reći da je Grčka više nego konkurentna. A kada pogledamo listu onih koji ne idu u Španiju (Spanulis, Dijamantidis, Skorcanitis, Focis, Perperoglu...), onda je jasno koliko je ovaj tim desetkovan.

Grci nisu u samom vrhu svetske košarke već nekoliko godina, praktično od šampionata u Turskoj 2010. godine. Na Pirineje stižu zahvaljujući specijalnoj pozivnici, što će bivšem evropskom prvaku i svetskom vicešampionu dati šansu da se iskupi za „grehove“ iz Turske i Slovenije lane, kada je svoj put završavao na 11. poziciji.

Oni koji će se najviše pitati u ovoj reprezentaciji su Kostas Papanikolau i Janis Burusis. Dosta se očekuje i od supertalentovanog Janisa Antetokunmpa, krilnog košarkaša Milvokija. Ali i od Nikosa Zizisa, šutera starog kova, čija mirna ruka može biti od presudnog značaja u bitnim minutima.

MOZZART PROGNOZA: Četvrtfinale, puna kapa!

ARGENTINA

Partije koje su pružali na Ačibadem trofeju Beograda apsolutno ne smeju da budu merilo onoga što Argentinci mogu. A mogu mnogo toga. Prvi šampion sveta u Španiju dolazi sa skoro dotrajalim sastavom, na čelu sa Skolom, Priđonijem, Gutijerezom, Hermanom... Dvojica prvopomenutih označeni su kao najveće pretnje po odbrambene linije, jer kao dva iskusna NBA asa imaju ono što im je potrebno da saigrače povedu što dalje. Određenu pažnju pokušaće na sebe da usmeri Fakundo Kampaco, plejmejker odličnog pregleda igre, poznatog i kao velikog radnika u odbrani.

Ipak, baš zbog godina, te ludačkog ritma na šampionatu, pitanje je da li u konkurenciji atletski pripremljenih i mlađih rivala mogu daleko da doguraju.

Na šampionatu Argentina će nastupati bez Đinobilija i Delfina, što je verovatno i najveći minus. Jer da su oni tu, sam finiš takmičenja bi se podrazumevao. Ovako, samo činjenica da će ovo biti verovatno poslednje veliko takmičenje za dobar deo ekipe može da izvuče i poslednju kap znoja u borbi za što bolji plasman.

MOZZART PROGNOZA: Osmina finala bi trebalo da bude obaveza ovog tima.

PORTORIKO

Nacija koja na gotovo svakom velikom okupljanju jednostavno ume da „kupi“ publiku. Istina, nije je bilo na poslednja dva velika takmičenja, a na Mundobasketu će nositi etiketu vicešampiona prvenstva Amerike.

Koliko je zapravo ovaj tim neverovatno popularan govori podatak da je nedavno publika u Kombank areni iz sveg srca navijala za njih. Prvo protiv Turske, potom i Argentine.

Vođeni šuterskim tandemom BareaArojo, Veličanstvenih 12, kako ih često zovu, pokušaće da naprave iznenađenje na 17. Svetskom kupu i svetu pruže pravi užitak.

Znajući kakvu „prangiju“ imaju pomenuti bekovi, te da su matorci Balkman i Santjago tu da pokriju unutrašnje pozicije, svašta je moguće.

MOZZART PROGNOZA: Četvrtfinale, zbog podrške koju će imati, i neverovatnih šutera.

SENEGAL

Dovoljno je reći da ova reprezentacija u dosadašnja tri učešća na Mundobasketima nije upisala pobedu (skor 0:11). Ipak, na Svetskom kupu u Španiji aktuelni osvajač bronze na šampionatu Afrike pokušaće to da promeni.

Za ispunjenje velikog cilja najveći posao imaće košarkaš Minesote Timbervulvsa Gorgi Đeng, ujedno i najpoznatiji igrač Senegala. Ovaj 24-godišnjak važi za pravu centarsku „zver“, jer je fizički i atletski dominantan i neretko to voli da pokaže publici. Uz njega najveća pretnja biće iskusni krilni centar Panelefsinijakosa Mohamad Faje, koji u proseku za reprezentaciju beleži 14,4 poena. Poput Đenga i njegove fizičke sposobnosti su izrazito dobre, a njih dvojicu bi trebalo da razigrava Hane Dalmeida.

Ostatak tima prilično je nepoznat širokim narodnim masama, a prolaz u dalju fazu takmičenja, pored tako velikih rivala, gotovo je nemoguće očekivati.

U jedinoj nama poznatoj preliminarnoj utakmici, sa Španijom, Senegal je oduvan s parketa, a rezultat je bio 88:49...

MOZZART PROGNOZA: Ispada u grupnoj fazi.

FILIPINI

Reprezentacija koja je davne 1954. godine osvojila bronzu na Svetskom prvenstvu dolazi na veliko takmičenje posle punih 36 godina (poslednje učešće 1978. godine) i ne treba očekivati ništa ozbiljnije od nje.

Iako ova država ima najstariju košarkašku ligu na svetu posle NBA, koja poslednjih godina dostiže sve veću popularnost, nerealno je tražiti putnika za nokaut fazu u sastavu važećeg viceprvaka Azije.

Jedina prava zvezda u timu je doskorašnji krilni centar Bruklin Netsa Andraj Bleč (28), koji je mozak, srce i motor ekipe. Neretko se dešava da upravo starosedelac u NBA ligi (sedam godina igrao za Vašington, poslednje dve za Bruklin) postigne po 30 i više poena na meču, a da njegovi saigrači ne pređu ni deseti podeok. Pretprošla sezona u najjačoj ligi sveta bila mu je ujedno i najbolja karijeri, jer je beležio po 10,3 poena i 1,3 asistencije i bio pravi džoker s klupe Netsima.

Roster je praktično sastavljen od igrača iz domaćeg šampionata i nema poznatijih imena koja treba posebno izdvojiti.

MOZZART PROGNOZA: Ispada u grupnoj fazi.

Nastavak na MozzartSport.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta MozzartSport.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta MozzartSport.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.