MNOOOGOOO JEFTINIJE NEGO U BEOGRADU: Pogledajte za koje pare možete kupiti stan u GRČKOJ

Izvor: SrbijaDanas.com, 20.Apr.2017, 17:24   (ažurirano 02.Apr.2020.)

MNOOOGOOO JEFTINIJE NEGO U BEOGRADU: Pogledajte za koje pare možete kupiti stan u GRČKOJ

Zbog niskih cena kvadrata veliko je interesovanje za nekretnine na egejskoj obali

Kupci stan na Egejskoj obali mogu pazariti za samo 20.000 evra! Zbog finansijske krize koja je oborila cene, kao i olakšanih uslova po kojima naši državljani mogu da dođu do stana ili kuće na grčkoj obali, nekretnina od 40 kvadrata starije gradnje u solunskoj regiji može se naći po ceni od 16.000 do 20.000 evra. Istina, >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << pre dve godine, kvadrat apartmana je bio još niži, ali i trenutne cene su povoljnije nego da se kupuje nekretnina u Crnoj Gori ili Hrvatskoj.

Nakon Soluna i solunskih plaža, gde je kvadrat već godinama najjeftiniji, tražnja ali i cene rastu kako se krene ka Halkidikiju i olimpskoj regiji, gde se stan istih karakteristika može pazariti po ceni od 35.000 do 45.000 evra. Ipak, niska cena kvadrata ne sme biti jedini kriterijum za zainteresovane kupce iz Srbije, upozoravaju agencije za nekretnine.

Jeftiniji stanovi koje naši ljudi najviše kupuju, a koji se u Grčkoj standardno sastoje od dnevne sobe spojene sa kuhinjom i još jednom spavaćom sobom su obično u lošijem stanju i u njih treba naknadno investirati i do 10.000 evra, upozorava nas Ana Pavlica Majorova, vlasnica agencije za nekretnine "Roman real estejt", registrovane u Grčkoj. Cena kvadrata varira i od blizine plaže, spratnosti, kao i od lepote pogleda koji se pruža ka moru. Značajne su i razlike među pojedinim oblastima u ovom delu Grčke.

Tako se u samom gradu Solunu stan od 40 kvadrata starije gradnje može naći po ceni od 16.000 evra, ali se sličan stan na solunskim plažama, odnosno u mestima Perea, Epivates, Agija Trijada ili Epanomi može kupiti po ceni od 20.000 evra. U regiji Kalikratije, udaljenoj oko 40 kilometara od Soluna, sa mestima poput Nea Kalikratije, Nea Iraklije ili Nea Flogite, nekretnina iste klase naše kupce će koštati oko 35.000 evra. Ipak, najveća tražnja ali i najveća cena je na poluostrvu Halkidiki, pogotovo na "prstu" najbližem Solunu, Kasandri.

- Na Kasandri, u mestima kao što su Hanioti, Pefkohori ili Kalitea stan od oko 45 kvadrata starije gradnje može se naći za 40.000 evra - objašnjava Ana Majorova. - Po pravilu, manja mesta više privlače naše turiste, a pošto je u takvim mestima ponuda ograničena, a tražnja velika, cena je viša nego na drugim mestima u ovoj regiji.

Među našim turistima uvek je popularna olimpska regija, a u mestima kao što su Paralija i Leptokarija velika potražnja naših državljana uticala je na skok cena, pa se cena kvadrata približila onoj na Halkidikiju.

Međutim, kupci iz Srbije moraju biti svesni i dodatnih troškova posedovanja nekretnine na grčkoj obali. Pri samoj kupovini plaća se porez na prenos apsolutnih prava nad nepokretnosti u iznosu od tri odsto vrednosti nekretnine za stariju gradnju, dok kod novijih objekata taj porez može biti i 23 odsto! Zatim, notar kod kog se potpisuje ugovor plaća se tri do četiri odsto od vrednosti nekretnine. Određen iznos treba izdvojiti i za advokata, oko 500 evra, a naplaćuju se i usluge posredničke agencije, između 1.000 i 1.500 evra.

Nakon što kupac postane vlasnik nekretnine, treba razmišljati o porezu na imovinu koji na godišnjem nivou iznosi tri do četiri evra po kvadratnom metru. Ukupni troškovi za prosečan stan od 50 kvadrata starije gradnje mogu dostići i 1.000 evra na godišnjem nivou, i to pod uslovom da se voda i struja troše samo tokom turističke sezone. Cena režija može i drastično da varira, pa ako posedujete stan u luksuznijoj i novijoj zgradi, zajednički troškovi održavanja iznosiće od 50 do 100 evra ali na mesečnom nivou. Uz svaku nekretninu u Grčkoj obavezan je i knjigovođa, koji naplaćuje usluge od 25 do 50 evra godišnje.
Pogledaj vesti o: Grčka

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Povezane vesti

Srbi, pazarite stan na moru za 16 000 evra

Izvor: Prva.rs, 21.Apr.2017, 09:42

Kupci stan na Egejskoj obali mogu pazariti za samo 20.000 evra, pišu Večernje novosti.. Zbog finansijske krize koja je oborila cene, kao i olakšanih uslova po kojima naši državljani mogu da dođu do stana ili kuće na grčkoj obali, nekretnina od 40 kvadrata starije gradnje u solunskoj regiji...

Nastavak na Prva.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.