MMF: Grčkoj će možda trebati otpis duga

Izvor: GdeInvestirati.com, 06.Maj.2015, 12:18   (ažurirano 02.Apr.2020.)

MMF: Grčkoj će možda trebati otpis duga

ATINA - Međunarodni monetarni fond (MMF) je saopštio da će Grčkoj možda trebati novi otpis duga, ali je negirao medijske spekulacije da se za takvu meru zalagao na prošlomesečnom sastanku evrogrupe.

"Tokom prošlomesečnog sastanka evrogrupe u Rigi, MMF se nije zalagao za novi otpis duga Atini, kao što su javili neki mediji", navodi se u saopštenju tog međunarodnog kreditora, a prenosi agencija Frans pres.

"Na tom sastanku, direktor Kancelarije >> Pročitaj celu vest na sajtu GdeInvestirati.com << Međunarodnog monetarnog fonda za Evropu, Pol Tomsen, govorio je o kompromisu koji mora biti postignut zarad dostizanja dogovora u aktuelnim pregovorima, kao i o tome da što su dogovorene mere i ciljevi udaljeniji od prvobitnog sporazuma iz 2012. godine, to će biti veća potreba za dodatnim finansiranjem i otpisom duga kako bi se dug Grčke učinio održivim", navodi se u saopštenju MMF-a.

Grčka vratila 200 miliona evra duga MMF-u

Grčka je vratila 200 miliona evra duga Međunarodnom monetarnom fondu (MMF), saopštili su danas izvori bliski grčkom Ministarstvu finansija.

Iako ima finansijskih problema zbog kašnjenja u zaključivanju sporazuma sa svojim kreditorima o daljoj pomoći, Grčka je uspela da u nekoliko navrata isplati delove duga MMF-u.

"Tranša zajma biće isplaćena danas", izjavio je rano jutros predstavnik grčkog ministarstva Dimitris Mardas, nakon čega je novac, sat vremena kasnije, isplaćen.

Narednu tranšu zajma od oko 750 miliona evra, Grčka treba da isplati MMF-u 12. maja.

Izvori bliski grčkoj vladi rekli su Frans presu da će i taj novac biti isplaćen na vreme.

Grčka je u dužničkoj krizi i pregovora s kreditorima, treba da sprovede reforme kako bi od kreditora dobila poslednju tranšu finansijske pomoći od 7,2 milijardi evra.
Pogledaj vesti o: Grčka

Nastavak na GdeInvestirati.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GdeInvestirati.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GdeInvestirati.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.