MMF: Grčka je neozbiljna!

Izvor: Vesti-online.com, 02.Jul.2015, 11:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

MMF: Grčka je neozbiljna!

Direktorka MMF Kristin Lagard izjavila je da u pregovorima Grčke i kreditora nedostaje "više zrelosti i ozbiljnosti".

Lagardova je sinoć (1. jul) u intervjuu za američki CNN izjavila da istek roka za otplatu dela grčkog duga, koji Atina nije izmirila, "ne predstavlja povoljan razvoj situacije" iz prostog razloga što neispunjavanje obaveza sprečava Međunarodni monetarni fond da Grčkoj obezbedi dodatnu finansijsku pomoć.

Direktorka MMF je istakla da Grčka >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << mora da preduzme ozbiljne i odlučne strukturne reforme u skladu sa zahtevima EU ukoliko želi da "krene napred i obezbedi veću pomoć od svojih međunarodnih kreditora".

- Sve članice MMF volele bi da se ova kriza konačno razreši. Veoma smo zainteresovani da se to desi na jedan fer način i zaista ne vidim razlog zbog kojeg bi Grčka bila izuzetak i dobila neki poseban tretman. Pogledajte Irsku ili Portugal, članice evrozone. Pogledajte zemlje na drugim kontinentima koje su u sličnoj situaciji kao Grčka, a koje su preduzele teške mere reformi - izjavila je Lagardova u sinoćnjem intervjuu.

Ona je dodala da će MMF nastaviti da radi sa Grčkom čak iako ta država bankrotira, i dodala da bi "zbog smanjenja velike neizvesnosti i konfuzije u pregovorima neophodno odraslije ponašanje Grčke, sa malo više zrelosti i ozbiljnosti".

Podsetimo, ovo nije prvi put da direktorka MMF optužuje Grke za neodgovorno ponašanje. Sredinom juna ona je izazvala senzaciju tražeći da razgovara "sa odraslima u sali", čime je implicitno kritikovala delegaciju koju su predvodili premijer Grčke Aleksis Cipras i ministar finansija Janis Varufakis.

S obzirom da su pregovori Atine i Trojke (EU, ECB, MMF) propali, u nedelju će se u Grčkoj održati referendum o tome da li će se nastaviti ili prekinuti saradnja s poveriocima, a poslednju reč imaće narod.

Grčka je prva razvijena zemlja koja nije platila dug MMF, te je od srede automatski lišena njegove pomoći.

- To svakako nije dobra vest za nas, ali MMF je jak. Iskreno se nadam rešenju spora sa Atinom - zaključila je Kristin Lagard.

Nastavak na Vesti-online.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.