MKD: 3.000 migranata učestvovalo u incidentima

Izvor: B92, 11.Apr.2016, 10:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

MKD: 3.000 migranata učestvovalo u incidentima

Skoplje -- Makedonski MUP je saopštio da je u incidentima na južnoj granici te zemlje sa Grčkom učestvovalo više od 3.000 migranata.

Oni su silom pokušali da uđu na teritoriju Makedonije, navedeno je u saopštenju.

Tom prilikom je povređeno 14 policajaca i devet pripadnika makedonske vojske, a oštećeno je osam policijskih i vojnih vozila, navodi se u saopstenju, a prenela je makedonska agencija MIA.

Tokom incidenata na grčko-makedonskoj granici, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << u nedelju, grčka policija nije intervenisala.

"Po dobijanju informacije da je došlo do incidenta, pojačana je pogranična kontrola, uključujući angažovanje dodatnih policijskih i vojnih snaga, kao i policajce iz Mađarske, Češke, Srbije, Slovenije, Hrvatske i Austrije, koji su već raspoređeni u Makedoniji radi pomoći u reagovanju na migrantsku krizu", saopštilo je makedonsko Ministarstvo.

U saopštenju stoji da je u nedelju ujutro održan sastanak između predstavnika migranata i makedonske policije, na kojem su migranti obavešteni o zatvaranju granica.

Nekoliko minuta kasnije, grupa od 1.000 do 2.000 migranata je u blizini granice započela nasilne proteste, bacajući kamenice i druge predmete, tvrdi makedonski MUP.

Kako bi u tome sprečili migrante, pripadnici makedonske policije i vojske su upotrebili suzavac, navodi makedonsko Ministarstvo i dodaje da je pola sata kasnije zaštitna ograda probijena i da je grupa od 20 do 30 migranta pokušala ilegalno da uđe na teritoriju Makedonije, ali su u tome sprečeni.

Druga grupa migranata, koju je prema procenama činilo 500 do 1.000 ljudi, pokušala je da uđe u Makedoniji na drugom mestu na granici, ali su se nekoliko sati kasnije povukli na teritoriju Grčke, navodi se u saopštenju.

"Grupa od oko 100 migranata je sve do večeri konstantno gađala policajce kamenicama. Situacija se vratila na uobičajeno stanje oko 18,30 sati, do kad su se svi migranti povukli na teritoriju Grčke", navodi makedonsko Ministarstvo.

Ranije su Lekari bez granica (MSF) saopštili da je najmanje 260 migranta povređeno kad je makedonska policija upotrebila suzavac na granici sa Grčkom.

Zvaničnik MSF Ahiles Cemos je agenciji AFP rekao da 200 ljudi ima problema sa disanjem, 30 je zadobilo povrede od plastičnih metaka i još 30 povrede druge vrste. Grčka agencija ANA je navela, pozivajući se na neimenovane zvaničnike makedonskog Centra za upravljanje kriznim situacijama, da su tri grupe od 500-700 izbeglica i migranata, koji su smešteni u kampu u Idomeniju, pokušali ilegalno da udju u zemlju s makedonske teritorije.

Prethodno je Grčka kritikovala makedonske vlasti zbog korišćenja gumenih metaka i suzavca na granici sa Grčkom, ocenivši da je upotreba sile protiv migranata "opasna i za žaljenje".

"Neselektivna upotreba hemikalija, gumenih metaka i šok bombi protiv ranjive populacije a naročito bez razloga za takvu silu, predstavlja opasan čin koji je za žaljenje", rekao je Jorgos Kiricis, portparol koordinatora grčke vlade za migracije, prenosi Rojters.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.