Limun i do 350 dinara

Izvor: B92, 22.Avg.2014, 20:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Limun i do 350 dinara

Za kupovinu limuna, u nekim radnjama treba izdvojiti i neverovatnih 350 dinara.

Razlog za tako visoku cenu je nestašica tog južnog voća u Evropi, pa se uvozi iz Latinske Amerike, tačnije iz Argentine. Zbog troškova transporta osetno podiže cenu 30 do 40 odsto vrednosti nabavne cene. Na naše tržište limun, inače, najčešće stiže iz Turske i Grčke.

Cene limuna poslednjih dana u srpskim trgovinama >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << stigle su gotovo do neba. Zavisno od mesta i prodajnog lanca, trenutno u Srbiji kilogram limuna košta od 160 do 350 dinara. Izveštaji sa pijaca pokazuju da su cene najviše u prestonici i Novom Sadu, a to južno voće najpovoljnije je pazariti na jugu zemlje. Pre godinu dana, za kilogram tog južnog voća plaćalo se gotovo upola manje, u proseku, 145 dinara za kilogram.

"Trenutno je kod nas limun 300 dinara, ali sledeće nedelje „ulaz“ će biti 340, što znači da će krajnja cena premašiti i 370 dinara za kilogram. Prilikom svake smene berbe limuna dođe do poremećaja na tržištu, a time nestašice i drastičnog skoka cena. Visoke cene će ostati sve dok ne stigne limun za prodaju iz našeg daljeg okruženja, misli se, pre svega, na Tursku i Grčku", kažu u jednom trgovinskom lancu u Beogradu.

Na Kvantaškoj pijaci u Beogradu, gde se snabdeva znatan broj dobavljača ne samo iz glavnog grada, nego i iz cele Srbije, kilogram limuna „na veliko“ juče je dostigao 290 dinara.

Kako se zida cena ovog južnog voća? U velikim trgovinskim lancima limun nabavljaju direktno preko uvoznih firmi. Trgovci i uvoznici, međutim, ne žele da preciziraju koliko iznosi marža na prodaji limuna, ali, sudeći prema visini cena tog voća, sigurno da je paprena.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.