Ko je Cakalotos, mogući ministar finansija Grčke?

Izvor: Blic, 06.Jul.2015, 17:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ko je Cakalotos, mogući ministar finansija Grčke?

Glavni portparol grčke vlade za privredu, glavni pregovarač grčke sa kreditorima, zamenik ministra spoljnih poslova za međunarodne ekonomske odnose, sve to je pedesetpetogodiašnji Euklid Cakalotos, koji bi vrlo brzo mogao da bude novi ministar finansija Grčke.

Na tom mestu bi ga rado video ministar finansija Janis Varufakis, koji je danas podneo >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << ostavku da bi, kako je objasnio, premijeru Aleksisu Ciprasu olakšao pregovore sa poveriocima.

Grk, rođen 1960. godine u Roterdamu, Cakalotos je pohađao "Školu St. Pol" u Londonu, a zatim je studirao političke nauke, filozofiju i ekonomiju na Oksfordskom univerzitetu. Master studije je završio na Univerzitetu u Saseksu, a doktorirao je 1989. godine na Univerzitetu Oksford.

Odlazeći grčki ministar finansija Varufakis nagovestio je danas da bi Cakalotos mogao da preuzme funkciju ministra finansija, najavivši da će se njih dvojica sutra zajedno obratiti novinarima.

"Odlazim i obratiću vam se sutra zajedno sa gospodinom Cakalotosom", rekao je Varufakis po izlasku iz Ministarstva finansija u Atini. Na pitanje novinara da li će Cakalotos biti novi ministar finansija, Varufakis je rekao: "Nadam se".

Cakalotos, koji važi za jednog od najumerenijih članova levičarske partije Siriza, svoj radni vek počeo je u inostranstvu, gde je od 1989. do 1990. radio kao istraživač na Univerzitetu Kent, a potom je na istom univerzitetu bio predavač do juna 1993.

Od oktobra 1994. prelazi na Atinski Univerzitet za ekonomiju i biznis, gde se bavio profesurom do septembra 2010.

Od 2010. je profesor ekonomije na Nacionalnom i Kapodistrian Univerzitetu u Atini.

Oženjen je Britankom Hider D.Gibson, koja je takođe ekonomista.

Na izborima 2012. godine izabran je za poslanika levičarske partije Siriza u grčkom parlamentu. Reizabran je za poslanika u junu 2012. i u januaru 2015.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.