Kažu da je ovo raj na zemlji (FOTO)

Izvor: Mondo, 29.Jun.2016, 01:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kažu da je ovo raj na zemlji (FOTO)

Turisti iz Srbije, pored Grčke, vole da letuju i u Turskoj, čak i ove godine kada je strah od terorizma na vrhuncu. Za ovo mesto kažu da spada među najlepše na turskoj obali...

Uprkos povećanoj opasnosti od terorizma u svetu, jedno od najpoznatiih turskih turističkih letovališta i ove godine je pravi raj na zemlji i najprivlačnija destinacija za one koji vole uživanje u moru, suncu, prelepim plažama, ali >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << kulturno-istorijskim znamenitostima ovog istoimenog poluostrva, koje se nalazi jugozapadno od Istanbula i nasuprot grčkog ostrva Kos.

Upravo tu, gde se susreću Egejsko i Sredozemno more, pravoslavlje i islam, u Bodrumu, stecištu turske i svetske elite, osim cveća "cvetaju" provod i trgovina. Turci su oduvek bili poznati kao dobri trgovci sa obilatom ponudim i naravno - prva cena nikada nije i poslednja.

Bodrum na turskom jeziku znači podrum, nešto što je na samom dnu. U stvarnosti, međutim, Bodrum je na vrhu lestvice turskog i svetskog turizma.

Pijačne tezge i prodavnice su svuda, na gotovo svakom koraku, u svakom mestu gde postoji makar i najmanja istorijska ili turistička atrakcija.

Bodrum je ukrašen cvećem svih boja. Sam grad se prostire od mora ka brdu. Nastao je u 11. veku i nekada se zvao Halikarnasa. Mnogi arheološki ostaci ukazuju na to da je reč o mestu u kome je život postojao i pre više od pet hiljada godina.

POGLEDAJTE FOTO GALERIJU:

U Starom gradu se nalaze brojni restorani, barovi, umetničke galerije, prodavnice, uglavnom kože i nakita. Grad je poznat i po noćnom životu, tako da su u sezonskom špicu barovi i veliki broj prodavnica otvoreni celu noć.

U bodrumskoj marini usidrene su jahte čiji su vlasniči tu pristigli iz celog sveta.

Bodrum je i modenski centar Turske, centar umetnosti u kome je sve više boema, ali i stecište najoznatijih pisaca, glumaca i muzičara. Mnogi od njih su nastanjeni u Bodrumu.

Povezane vestiRusi neće u Tursku

Mir, tišina, pogodna klima, romantične panoramski pogled je sve ono što ih privlači i obećava ne samo ugodno letovanje, već i lepo mesto za život.

Grad se širi ka brdima, ali je zbog velikog priliva onih koji tu žele da se nasele gradnja novih objekata ograničena zakonom.

Posebna atrakcija u okolini Bodruma su mnogobrojni veoma stari beli objekti okruglog oblika sa kupolom i služe za prikupljanje vode. Za arhitekte takvi rezervoari su ne samo objekti za prikupljanje vode, već prava umetnička dela i zato su oni pod zaštitom države.

Iznad grada na magistralnom putu je renoviran drevni kameni teatar, koji je mogao da primi 13 hiljada gledalaca.

Samo dva sata vožnje od Bodruma je Efes u kome je kuća Blažene Device Marije, majke Isusa Hrista i mesto je hodočašća brojnih turista. Nedaleka od Bodruma je i grčko ostrvo Kos koji turiste privlači mirnim peščanim plažama. Inače, u gradu Kos je rođen Hipokrat, otac moderne medicine.

Duž bodrumske obale nalazi se mnoštvo restorana u kojima se može naručiti tradicionalna turska hrana, ali i specijaliteti svetskih kuhinja. Najčešće bezalkoholno piće je ajran od jogurta, soli i vode. A kao šlag na torti je čuvena turska poslastica baklava, posebno ako je od pistaća i oraha.

Nastavak na Mondo...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.