KOMANDANTE BORKO Potpredsednik DS iznenadio levičarskim idejama

Izvor: Blic, 26.Jan.2015, 21:13   (ažurirano 02.Apr.2020.)

KOMANDANTE BORKO Potpredsednik DS iznenadio levičarskim idejama

„Demokratska stranka treba da ide više ulevo i bude stranka koja propagira socijalnu pravdu, borbu malog čoveka protiv krupnog kapitala, nešto poput grčke Sirize”.

Ovako za „Blic” potpredsednik i šef poslaničke grupe DS Borislav Stefanović objašnjava niz revolucionarnih stavova koje je izneo na Tviteru, maltene po uzoru na „komandanta Če Gevaru”.

- Zalažem se da se raskine neoliberalna sprega između vlasti i banaka, koja Srbiju drži >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << na dnu, da se kamate zakonski ograniče, fiksira kurs za kredite u švajcarcima i da se konvertuju u evre - navodi Stefanović jednu od tačaka svog programa.

Dalje, kako kaže, na nivou regiona treba napraviti Konfederaciju Zapadnog Balkana, za koju bi se otplata spoljnog duga zamrznula na pet godina.

- Ja nisam ni za kakvu nacionalizaciju i jesam za ulazak u EU, ali sa simpatijama gledam na delove programa grčke Sirize. Dakle, jesam za uslovljavanje stranih investitora sa višim platama radnicima kad im već dajemo subvencije. Takođe, treba prekinuti mere štednje kojima se smanjuju plate i penzije za srednji sloj. Treba oduzeti kompletnu imovinu svakome ko ne može da dokaže njeno poreklo. I tu da se krene od najmoćnijih, preko lidera opozicije, premijera, ministara, tajkuna. Prosto, ne možeš da voziš „bentli” ako ti je plata 100.000 dinara - kaže sagovornik „Blica”.

Govoreći o odgovornosti DS, Stefanović kaže da nisu dovoljna samo izvinjenja, već „programski i kadrovski otklon od prošlosti“. U suprotnom, u Srbiji više neće biti opozicije.

Generacija bez budućnosti

Aktuelni potpredsednik DS ima i te kako „revolucionarnu” prošlost. U mladosti, devedesetih u Novom Sadu, Stefanović je bio jedan od osnivača tada vrlo poznatog pank benda „Generacija bez budućnosti”, gde je svirao bas gitaru.

- Umesto onih koji su nazivani „našim tajkunima”, samo su došli naprednjački. Da se razumemo, i DS mora da napravi drastičan otklon od naših ljudi koji su vodili pogrešnu politiku, koji su kao i ova vlast bili zaluđeni neoliberalizmom, a suštinski samo usmereni na svoju dobit - kaže Stefanović.

Kako ističe, sve su ovo samo predlozi za javnu raspravu.

- Da ne bude da samo kritikujemo Vučića, evo dajemo i predloge - jasan je Borislav Stefanović.

Svi cete otici, zajedno sa vasim lihvarskim bankama, kamatama i izrabljivackim gazdama. Zajedno sa vasom cenzurom i laznim diplomama.

Svi cete otici, sa vasim lazima i prostaklukom, sa otimanjem plata i penzija, sa drugarima u unosnim talovima, sa dramama i uzdasima.

Otplovicete sa vasim blatnjavim medijima,sa strahom i ljubljenjem tanatosa, sa laznim herojima i laznim obecanjima, sa batinasima i bedom.

I da se razumemo, i ovi "moji" koji su slicno radili, otisli su i otici ce. Uz sramotu nasu i bruku.
Pogledaj vesti o: Twiter

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.