Junker: Španija i Portugal ne planiraju rušenje grčke vlade

Izvor: Press, 05.Mar.2015, 00:24   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Junker: Španija i Portugal ne planiraju rušenje grčke vlade

Predsednik Evropske komisije Žan-Klod Junker je danas izjavio kako ne veruje da su Španija i Portugal smislili "dijabolični plan" za svrgavanje nove grčke levičarske vlade.
Zvanični Madrid i Lisabon samo vrše pritisak na Grčku da ispuni uslove pod kojim je dobila međunarodnu pomoć, a koje su i sami morali da ispune kad su dobili svoje pakete pomoći, rekao je Junker nakon kratkog samita u Madridu >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << sa liderima Francuske, Španije i Portugala, a prenela je agencija AP.



Grčki premijer Aleksis Cipras optužio je 28. februara Španiju i Portugaliju da predvode konzervativnu zaveru u cilju rušenja njegove levičarske vlade, u strahu od sopstvenih radikalnih snaga pred izbore ove godine.

U govoru u svojoj stranci Siriza, Cipras je optužio Madrid i Lisabon za zauzimanje tvrde linije u pregovorima, koji su doveli do toga da evrozona prošle sedmice produži paket pomoći Atini na naredna četiri meseca.

"Naišli smo na osovinu sila kao protivnika, predvođenu vladama Španije i Portugalije, koje su iz očiglednih političkih razloga pokušale da celokupne pregovore dovedu do ivice", rekao je Cipras, koji je 25. januara pobedio na izborima u Grčkoj.

"Njihov plan je bio da iscrpu, obore ili dovedu našu vladu do bezuslovne predaje pre nego što naš rad počcne da donosi prodove i pre nego što grčki primer izvrši uticaj na druge zemlje. I uglavnom pre izbora u Španiji", rekao je Cipras.

Novi antivladin pokret u Španiji, Podemos, našao se u vrhu anketa javnog mnjenja, predstavljajući ozbiljnu pretnju konzervativnoj Narodnoj partiji španskog premijera Marijana Rahoja, na izborima koji će biti održani do kraja ove godine.

U Portugalu će takođe ove godine biti održani izbori, ali se u toj državi za sada nije pojavila nijedna stranka koja se protivi merama štednje, u toj meri moćna kao Siriza ili Podemos, ocenila je britanska agencija.
Pogledaj vesti o: Grčka

Nastavak na Press...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.