Jovanović: Rezultat dezavuisanje nemačke ideologije štednje

Izvor: NoviMagazin.rs, 05.Jul.2015, 22:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Jovanović: Rezultat dezavuisanje nemačke ideologije štednje

Rezultat grčkog referenduma je na izvestan način dezavuisanje vladajuće nemačke ideologije štednje i budžetske discipline u Evropi, a od načina na koji Nemačka odluči da odgovori na ovaj izazov, zavisi dalja sudbina Grčke i evrozone, ocenio je večeras programski direktor Centra za međunarodnu saradnju i održivi razvoj Nikola Jovanović.

"Jedna mogućnost je da se naprave određene koncesije Grčkoj u eventualnom trećem paketu pomoći, ali verovatnija opcija >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << je da će Nemačka sada gurati Grčku iz evrozone, kao kaznu za raspisivanje referenduma i prošlonedeljno napuštanje pregovora", rekao je on u izjavi Tanjugu.

Grčki premijer Cipras je, kako je istakao, dobio snažnu podršku na referendumu, tako da ostaje jedini mogući sagovornik u eventualnim daljim pregovorima sa EU, što je takođe, kako je naveo, "loša vest za Berlin".

Cipras će, kako Jovanović smatra, pokušati da dobije podršku u Parizu, pa će od sastanka Merkel-Oland koji je zakazan za sutra uvece zavisiti dalji razvoj situacije.

Grčka ostaje u teškoj situaciji, sa nelikvidnim bankama, slabom verovatnoćom da će im se otpisati deo duga, premijerom sa kojim neki u Evropi ne žele više da pregovaraju, kao i pre svega pod realnom pretnjom izlaska iz evrozone, zaključuje Jovanović.
Pogledaj vesti o: Grčka

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Povezane vesti

Za Grčku nema drugog puta do napuštanje evrozone

Izvor: Akter, 05.Jul.2015

Ako se kao krajnji rezultat grčkog referenduma ispostavi odgovor "ne", onda za tu zemlju nema drugog izbora nego da napusti evrozonu, izjavila je večeras poljska premijerka Eva Kopač..Kopač je rekla da ako se "ne" potvrdi kao pobedonosni odgovor, "put Grčke može biti samo jedan: napuštanje evrozone"...Poljska...

Nastavak na Akter...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.