Javne službe u Grčkoj započele trodnevni štrajk

Izvor: RTS, 06.Maj.2016, 09:53   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Javne službe u Grčkoj započele trodnevni štrajk

Zaposleni u javnim službama u Grčkoj obustavili su rad i započeli trodnevni generalni štrajk zbog novih mera štednje koje najavljuje vlada.
Sindikati su proglasili 48-časovni štrajk koji počinje danas, kao dodatak štrajku koji je prethodno najavljen za nedelju.
>> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << />
Obustavljene su javne i mnoge privatne službe, uključujući javni prevoz, odnošenje smeća, rad opštinskih kancelarija i medijskih emitera.
Brodski prevoz do grčkih ostrva neće raditi do utorka ujutru. Lekari, zubari i novinari pridružili su se štrajku, dok se advokati mesecima uzdržavaju od pojavljivanja na sudovima.
Štrajk će biti održan istovremeno sa glasanjem u nedelju uveče o reformi penzionog sistema koju predlaže vlada, kao uslov za nastavak pomoći međunarodnih kreditora.
Grčki parlament u nedelju treba da raspravlja o predlozima zakona o penzijama i porezu na prihod, a sindikati i javnost se protive tim promenama, smatrajući ih nepravednim.
Reforma penzija uz smanjenje broja fondova i visine penzija jedan je od glavnih uslova za nastavak kreditorske pomoći Grčkoj.
Vlada premijera Aleksisa Ciprasa obećala je da će po dogovoru s kreditorima iz avgusta 2015. godine o njihovoj pomoći Grčkoj sa 86 milijardi evra, reformisati penzijski sistem i rešiti problematične kredite.
Pogledaj vesti o: Nedelja štednje

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.