Izgubljeni u prevodu

Izvor: Vesti-online.com, 29.Jan.2015, 09:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Izgubljeni u prevodu"

Iako je sa prve sednice vlade, grčki premijer Cipras juče odaslao pozitivne signale EU ističući da će učiniti sve i da je spreman da "krvavo radi" kako bi ispregovarao način otplaćivanja dugova sa EU, zapadni mediji objavili su u naslovima da je Cipras rekao da je spreman da se "bori do krvi" ili čak za "krvavu bitku" (?!).

>> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << Grčki izvori u Parizu koje su "Vesti" juče kontaktirale, bili su više nego začuđeni potvrdivši nam da prevod zapadnih agencija nije tačan. Britanska agencija Rojters verovatno će biti primorana da objavi ispravku.

Da li se Ciprasu pripisuju lažne ratoborne izjave kako bi se on predstavio kao ratoborni "crveni" vođa ili je prosto reč o lošem prevodu. Evropa je juče delovala kao "izgubljena u prevodu", što deluje i prilično simbolično za odnos EU sa novom vladom u Atini, rekao nam je jedan grčki kolega.

- Ne samo da nije dao ratobornu izjavu, već je naglasio da želi da pregovara sa potražiocima, izbegavajući pritom "destruktivne sukobe" sa njima, ali obustavljajući politiku "prihvatanja tlačenja", glasi objašnjenje.

Za Ciprasa je, kako on sam kaže, važno "obnavljanje pregovora sa partnerima kako bi se našlo pravedno, primenljivo i obostrano korisno rešenje".

Drugi cilj je borba protiv nezaposlenosti koja pogađa više od četvrtine Grka sposobnih za rad, a tu je i obustava štetnih privatizacija, od kojih je najverovatnija privatizacija luke Pirej, čiji su deo kupili Kinezi.

Vlada je najavila i "lov na blago" u stranim bankama, odnosno na novac koji su u strane banke sklonili grčki bogataši izbegavajući da plate porez.

Pretpostavlja se da je reč i o imenima sa tzv. liste Lagard, tajnog spiska koji je direktorka MMF-a prošle jeseni poslala jednom Samarasovom saradniku, a ovaj prosledio nadležnom ministru. Sve bi ostalo tajna da neko nije odlučio da listu izvuče iz kompjutera i objavi je.

* Pobeda Sirize - neizvesnost za EU

* Prvo "ne" truloj Evropi!

* Siriza svima sve obećava

* Antievropska levica ubedljivo pobedila u Grčkoj

* Ko će odgovarati za rasprodaju države?

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.