Idomeni: Policajci i buldožeri napadaju šatore

Izvor: B92, 25.Maj.2016, 08:48   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Idomeni: Policajci i buldožeri "napadaju" šatore

Idomeni -- Drugog dana iseljenja migranata iz neformalnog izbegličkog kampa u Idomeniju grčke vlasti poslale policajce i buldožere da sruše šatore.

Tokom jučerašnjeg dana iz Idomenija je evakuisano 2.031 migranata, od čega su 1.273 bili Kurdi, 662 Sirijci i 97 Jazidi, preneo je Rojters.

"Iseljenje teče bez ikakvih problema", izjavio je portparol grčke vlade za migrantsku krizu Jorgos Kiricis >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << i dodao da će, u idealnom slučaju, migranti biti iseljeni do kraja nedelje, iako nije određen precizan rok za okončanje evakuacije.

Jutros je nekoliko autobusa ispunjenih do poslednjeg mesta, najviše porodicama sa decom, napustilo Idomeni i krenulo ka državnim migrantskim centrima na jugu Grčke.

Prema najnovijim procenama, pre početka iseljenja je najmanje 8.000 ljudi boravilo u kampu u Idomeniju, koji je bio pretrpan i imao loše uslove za život, pošto su prethodno migranti ignorisali pozive vlade da napuste kamp.

U jednom trenutku, nakon što su balkanske zemlje zatvorile svoje granice za izbeglice koje su planirale da putuju na sever Evrope, u Idomeniju se skupilo čak 12.000 ljudi, među kojima je najviše bilo Sirijaca, Avganistanaca i Iračana.

Grčke vlasti planiraju da postepeno premeste migrante iz Idomenija u državne izbegličke centre na jugu zemlje, koji imaju kapacitete za oko 5.000 ljudi.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Nastavljeno iseljavanje migranata iz kampa u Idomeniju

Izvor: Blic, 25.Maj.2016

Grčke vlasti su danas, drugog dana iseljenja migranata iz neformalnog izbegličkog kampa u Idomeniju, poslale policajce i buldožere da sruše šatore i nastave sa odvoženjem izbeglica koje su već mesecima zaglavljene u tom kampu na granici sa Makedonijom...Tokom jučerašnjeg danas je iz Idomenija...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.