ISTORIJSKI DAN Narod odlučuje: OXI ili NAI

Izvor: Blic, 05.Jul.2015, 07:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

ISTORIJSKI DAN Narod odlučuje: OXI ili NAI

Grci danas biraju između dva puta: nastavka saradnje s kreditorima ili rizičnog raskida s „Trojkom“. Svoju reč o referendumu dali su i svetski ekonomski stručnjaci.

Kliknite za uvećanje (+)

Među prvima se oglasio nobelovac Džozef Stiglic koji je žestoko iskritikovao politiku „Trojke“.

- Grci, obe opcije nose veliki rizik. Ja savetujem da zaokružite „ne“. Ta opcija vam garantuje kakvu-takvu nadu da ćete sami kontrolisati sopstvenu sudbinu. >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << Suprotna opcija pruža nepojmljivo mučenje i dužničko ropstvo - rekao je Stiglic.

S njim se slaže još jedan dobitnik Nobelove nagrade Pol Krugman.

- Grčke banke su zatvorene, a kontrola kapitala je uvedena. Izlazak Grčke iz zone evra uopšte nije tako strašan, a situacija o napuštanju deluje mnogo svetlije od ostanka u bezizlaznom lavirintu dugova - kaže Krugman.

Suprotno mišljenje ima Viki Prajs, glavna savetnica Centra za ekonomsko istraživanje.

- Ja bih zaokružila „da“. Ta opcija zadržava banke u solventnom stanju i ostavlja prostor za dalje pregovore - poručila je Prajsova Grcima.

Činjenica je da obe strane snose odgovornost za katastrofalno stanje u Grčkoj. Krivica Grka je u prevelikom zaduživanju, dok su kreditori surovim merama štednje dodatno obogaljili ekonomiju.

Slično razmišlja priznati stručnjak Džefri Saks koji smatra da EU mora da „olabavi stisak“.

- Nemci moraju da promene svoj stav i omoguće Grčkoj ostvarivi način vraćanja dugova. Da bi se to desilo, Grci moraju da zaokruže „ne“ ili im nema spasa - dodaje Saks.

Jedini nobelovac koji bi zaokružio „da“ je Kristofer Pisarides.

- Put oporavka je suočavanje sa problemom, a ne bežanje od istog - jasan je Pisarides.

Krug stručnjaka koji glasaju za „ne“ zatvara profesor u Pariskoj školi ekonomije Tomas Piketi, koji je zahteve kreditora nazvao „klasičnom iznudom“.

DA

Ukoliko Grci odluče da prihvate uslove kreditora, zemlja će se suočiti sa nekoliko decenija stroge štednje, bolnim budžetskim rezovima, smanjenjem plata i penzija... S druge strane, to znači siguran ostanak u evrozoni, nove pakete pomoći, priliv stranog novca i određenih finansijskih olakšica... i ono što građane ovih dana najviše zanima, normalizacija bankarskog sistema.

NE

Druga, rizičnija opcija donosi nekoliko mogućih epiloga. Premijer Cipras dobija bolju poziciju za pregovaračkim stolom. Ipak, ako pregovori propadnu, Grčka se potencijalno suočava sa povratkom na drahmu, ulaskom u hiperinflaciju i još većom depresijom. Jedini spas bili bi Rusi koji bi im pomogli i zauzvrat dobili važnog saveznika.

Grčki profesori: Odaberite „da“

U otvorenom pismu koje je potpisalo 246 grčkih profesora ekonomije narod se poziva da zaokruži „da“. U suprotnom, oni tvrde da Grčka skoro sigurno napušta EU. „Sam referendum je kockanje sa budućnošću Grčke u evrozoni i EU. Zaokružite ‘da‘“, poručili su profesori.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

GREFERENDUM Kako bi glasali priznati ekonomisti?

Izvor: Blic, 05.Jul.2015

Referendum na kojem će narod Grčke odlučiti da li će država nastaviti ili prekinuti saradnju sa kreditorima održaće se sutra. Vlada na čelu sa premijerom Aleksisom Ciprasom i Janisom Varufakisom pozivaju građane da glasaju protiv prihvatanja predloga Trojke i zaokruže "ne". Ankete najavljuju...

Nastavak na Blic...

Istorijski dan, narod odlučuje: OXI ili NAI

Izvor: Nezavisne Novine, 05.Jul.2015

Grci danas biraju između dva puta: nastavka saradnje s kreditorima ili rizičnog raskida s „Trojkom“...Svoju riječ o referendumu dali su i svjetski ekonomski stručnjaci...Među prvima se oglasio nobelovac Džozef Stiglic koji je žestoko iskritikovao politiku „Trojke“..."Grci, obe opcije nose...

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.