Grčkoj curi vreme, gubi i fondove

Izvor: B92, 26.Maj.2015, 09:22   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Grčkoj curi vreme, gubi i fondove

Grčkoj ističe vreme za postizanje sporazuma o reformama s kreditorima, bez kojeg neće biti novih fondova za Atinu, upozorio je šef ESM Klaus Regling.

"Ostalo je još malo vremena", rekao je Regling za današnje izdanje lista "Bild".

"Zbog toga danonoćno radimo na sporazumu. Bez sporazuma s kreditorima, Grčka neće dobiti nikakve nove zajmove. Tu je i opasnost od bankrota. Mnogo rizika je s tim povezano", >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << dodao je Regling.

Regling je upozorio da bi čak i neplaćanje MMF-u bilo opasno, jer bi uticalo na druge zajmodavce, preneo je Rojters.

"S druge strane, paket pomoći može samo da produži zajmove, kada reforme budu sprovedene. To je sada slučaj i to je jedini način da Grčka povrati zdravlje svoje fiskalne ekonomije", zaključio je Regling.

Grčka levičarska vlada već mesecima pregovara sa kreditorima (MMF, EU i Evropska centralna banka) u pokušaju da otključa isplatu poslednje tranše kredita pomoći vredne 7,2 milijarde evra. Pregovori su zapeli oko smanjenja penzija, reforme tržišta rada, fiskalne poltike i povećanja poreza na dodatu vrednost, koje zahtevaju kreditori, a koje vlada u Atini okleva da sprovede.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.