Grčko NE oborilo vrednost akcija u Evropi

Izvor: NoviMagazin.rs, 06.Jul.2015, 19:59   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Grčko "NE" oborilo vrednost akcija u Evropi

Evropske berze su danas evidentirale pad akcija nakon što su Grci na jučerašnjem referendumu odbacili mere štednje koje su od njih zahtevali međunarodni kreditori, što je podstaklo nova strahovanja da će Grčka izaći iz evrozone.

Pariski indeks KAK 40 pao je 2,01 odsto na 4.711,54 poena, frankfurtski DAKS 30 1,52 odsto na 10.890,63 poena, milanski indeks 4,03 odsto na 21.601 poen, madridski 2,22 odsto na 10,540 poena, a lisabonski indeks oslabio je 3,81 odsto, prenosi >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << agencija Frans pres.

Van evrozone, londonski FTSE 100 skliznuo je 0,76 odsto na 6.535,68 poena. Na valutnoj berzi, evro je oslabio na 1,1075 sa 1,1107 dolara, koliko je vredeo u petak u Njujorku.

Više od 61 odsto Grka je na referendumu u nedelju reklo "NE" predlogu međunarodnih poverilaca, a premijer Aleksis Cipras poručio je da je Grčka time okrenula novu stranicu istorije i da je spremna da nastavi pregovore sa kreditorima.

Ministar finansija Janis Varufakis je jutros podneo ostavku da bi, kako navodi, olakšao Ciprasu pregovore sa stranim poveriocima.

Banke u Grčkoj neće biti otvorene sutra niti prekosutra, izjavio je predsednik Grčke asocijacije banaka Luka Kaceli. Dnevni limit podizanja novca sa bankomata ostaće 60 evra, navela je asocijacija, a preneo britanski list Gardijan.

Banke u Grčkoj su zatvorene od ponedeljka, 29. juna, nakon kolapsa pregovora Atine i kreditora, a u cilju sprečavanja odliva depozita.

Svi pogledi su sada uprti u Evropsku centralnu banku kao jedinu instituciju sposobnu da umiri paniku na tržištima i spreči kolaps grčke ekonomije.

Grčko "NE" novim merama štednje na jučerašnjem referendumu dramatično uvećava šanse da će Grčka napustiti evrozonu, smatra američka bonitetna agencija "Fič", dodajući da bi ECB mogla da pronađe načine da snabdeva grčke banke likvidnošću za vreme trajanja pregovora Atine i kreditora.

Na Volstritu je industrijski indeks Dau Džons pao 0,15 odsto na 17.704,19 poena, širi indeks S&P 500 0,26 odsto na 2.071,28 poena, a tehnološki Nasdak 0,31 odsto na 4.993,91 poena.

U Kini šangajski indeks ceo dan značajno varira nakon što su kineske vlasti pokrenule mere za zaštitu berze od kraha koji bi mogao da ugrozi celokupan kineski finansijski sistem.

Do prošlog meseca, berze u Kini bile su među najuspešnijim u svetu, a šangajski indeks skočio je spektakularnih 150 odsto u 12 meseci zaključno sa 12. junom. Indeks je, međutim, tokom tri nedelje zaključno sa proteklom, pao 30 odsto, što je podstaklo vladu u Pekingu da interveniše i spreči pretnje po drugu po veličini svetsku privredu.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.