Grčki penzioneri protestovali u centru Atine zbog penzija

Izvor: NoviMagazin.rs, 01.Jul.2015, 17:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Grčki penzioneri protestovali u centru Atine zbog penzija

Oko 200 penzionera protestovalo je danas ispred grčkog ministarstva finansija u centru Atine da bi zatim otišli do Banke Grčke zahtevajući pristup svojim penzijama u punom mesečnom iznosu.

Grčka je uvela u ponedeljak kontrolu kapitala kako bi sprečila kolaps bankarskog sistema.

Banke će biti zatvorene najranije do sledećeg ponedeljka, >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << a podizanje gotovine na bankomatima ograničeno je na 60 evra dnevno, preneo je AP.

Stariji građani Grčke su posebno pogođeni ovom merom jer mnogi nemaju platne kartice i potpuno su odsečeni od svojih sredstava.

Oko 1.000 poslovnica banaka širom Grčke otvoreno je danas na tri dana kako bi penzionerima bilo omogućeno podizanje maksimum 120 evra za nedelju dana.

Isplate nekih socijalnih davanja su, takođe, odložene, navela je američka agencija.

Penzioneri Grčke, jutros su, po kiši, pohrlili u banke kako bi podigli novac.

Pred otvaranje ekspoziture banke "Ebnikh Trapeza" u Solunu, bilo je guranja i glasnog negodovanja penzionera, a zatim su na vrata postavljeni policajci koji su uz obezbeđenje, puštali u banku, najviše tri čoveka.

Ministri finansija evrozone u subotu su odbili da produže program pomoći Grčkoj posle roka 30. juna, a Atina pozvala na referendum o predlozima kreditora.

Premijer Grčke Aleksis Cipras sinoć je, u pismu na dve strane Evropskoj komisiji, Evropskoj centralnoj banci i Međunarodnom monetarnom fondu u koje je "Fajnenšel tajms" imao uvid, poručio da je, uz nekoliko sitnijih izmena, spreman da pristane na uslove kreditora.

Grčka vlada je danas saopštila da nisu tačni navodi da je zvanična Atina u potpunosti prihvatila predlog stranih kreditora, dodajući da je novi predlog Atine pokušaj da se postigne uzajamno koristan sporazum.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.