Grčki ministar pominje mugućnost novih izbora

Izvor: Blic, 25.Apr.2015, 23:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Grčki ministar pominje mugućnost novih izbora

Ministar unutrašnjih poslova Grčke pominje mogućnost novih izbora kako bi se grčkim građanima prepustila poslednja reč o vladinoj ekonomskoj politici.

"Oni koji zamišljaju da sadašnja vlada predstavlja međuigru... greše; narod je rekao svoje i ako je potrebno, učiniće to opet", izjavio je Nikos Vucis tokom današnje burne debate u grčkom parlamentu povodom dekreta kojim bi se javne institucije primorale da predaju svoje zalihe gotovine centralnoj banci, prenosi AFP.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << />
Ta mera ima za cilj da pomogne vladi da obezbedi plate za službenike u javnom sektoru i servisira javni dug dok pregovara sa međunarodnim kreditorima o reformama potrebnim kako bi Grčka mogla da koriste sredstva iz fondova pomoći.

Opozicione partije, predvođene Novom demokratijom i Pasokom, se protive pomenutom dekretu ističući kako je neustavan.

Vucis nije prvi član vlade Sirize koji je pomenuo mogućnost novih izbora. U martu je ministar finansija Janis Varufakis pomenuo tu mogućnost ili referendom o bilo kakvom novom sporazumu sa kreditorima.

Portparol Sirize Nikos Filis, međutim, uverava kako vlada "ne želi ni prevremene izbore, ni referendum".

"Mi želimo kompromis sa kreditorima o problemima naše ekonomije ali ukoliko opozicija zahteva da narod da legitimitet tom sporazumu, nećemo se uplašiti (izbora)", izjavio je Filis.

Grčki partneri iz evrozone prekorevaju Atinu zbog sporog napretka u dogovaranju reformi potrebnih da bi se odblokirale 7,2 milijarde evra pomoći u kešu za izlazak iz krize.

Bez injekcije gotovinskih sredstava Grčka će se suočiti sa ozbiljnim problemima u izmirivanju svojih obaveza prema kreditorima.

"Grčkoj ostaje da reši velike, velike probleme", istakao je predsedavajući Evrogrupe Jeren Dajselblum u petak, nakon sastanka ministara finansija zemalja članica evrozone u Letoniji.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Grčka: Mogući novi izbori

Izvor: B92, 25.Apr.2015

Ministar unutrašnjih poslova Grčke pominje mogućnost novih izbora kako bi se grčkim građanima prepustila poslednja reč o vladinoj ekonomskoj politici..."Oni koji zamišljaju da sadašnja vlada predstavlja međuigru.. greše; narod je rekao svoje i ako je potrebno, učiniće to opet", izjavio je...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.