Grčka predstavila prve mere za borbu protiv siromaštva

Izvor: Blic, 02.Mar.2015, 19:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Grčka predstavila prve mere za borbu protiv siromaštva

Besplatna struja, državne subvencije za plaćanje stanarine i bonovi za hrane su neke od mera za borbu protiv siromaštva koje je danas predložila levičarska vlada u Atini, a grčki parlament bi trebalo da ih usvoji u narednim danima, prenosi Frans pres.

Kako navodi francuska agencija, koja je imala uvid u dokument grčke vlade, Grčka je u obavezi prema međunarodnim kreditorima da se uzdrži od usvajanja mera >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << koje mogu gurnuti državni budžet u deficit. Nekoliko vladinih zvaničnika je, međutim, poručilo da najnoviji zakon neće doneti dodatne troškove, kao i da će povećati tražnju u krizom pogođenoj privredi.

"Vlada je obećala da će zaustaviti kretanje zemlje ka potpunoj socijalnoj katastrofi. Iz tog razloga, prvi zakon koji će biti podnet parlamentu sadrži mere za borbu protiv humanitarne krize", izjavio je jedan neimenovani izvor iz grčke vlade, ne precizirajući datum usvajanja tog zakona u parlamentu.

Prema najnovijem planu, vlada će ponovo priključiti struju domaćinstvima koja nisu bila u stanju da izmire svoje račune.

Do 30.000 domaćinstava će, prema istom planu, dobiti mesečne subvencije za plaćanje stanarine u iznosu od između 70 do 220 evra, dok će oko 300.000 ljudi dobiti bonove za hranu, i druge osnovne namirnice od kompanija koje budu uključene u ovaj program.

Prioritet će biti porodice sa malom decom, nezaposleni i siromašni, navodi se u dokumentu grčke vlade.

Španski ministar: Pregovara se o trećem paketu za Grčku

Španski ministar ekonomije Luis de Gindos izjavio je danas da članice evrozone pregovaraju o trećem paketu pomoći Grčkoj koja bi mogao da iznosi još 50 milijardi evra.

De Gindos je rekao da "Grčka neće napustiti evrozonu" zato što to ne bi bilo dobro ni za nju ni za ostalih 18 država koje koriste evro. On je istakao da bi treći paket pomoći Grčkoj mogao biti vredan između 30 i 50 milijardi evra.

"Središnji scenario za Grčku je dogovor na osnovu sadašnje pomoći i novi uslovi će biti fleksibilno određeni", rekao je De Gindos na ekonomskoj konferenciji u gradu Pamplona. (Beta)

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

Grčka uvodi bonove za hranu

Izvor: B92, 03.Mar.2015, 10:49

Besplatna struja, subvencije za plaćanje stanarine i bonovi za hranu su neke od mera za borbu protiv siromaštva koje je predložila levičarska grčka vlada...Te predloge trebalo bi u narednim danima da usvoji grčki parlament, prenosi Frans pres...Kako navodi francuska agencija, koja je imala uvid...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.