Izvor: Politika, 08.Apr.2015, 08:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Grčka plaća dugove, ali računa na finansiranje

Varufakis obećao vraćanje 460 miliona evra duga Međunarodnom monetarnom fondu

Od našeg dopisnika

Atina – Grčka je zvanično pred direktorkom MMF-a Kristin Lagard potvrdila da će ove nedelje, do 9. aprila, platiti dug od 460 miliona evra koji ima prema ovoj organizaciji, izjavio je prilikom susreta u Vašingtonu ministar finansija Janis Varufakis.

Tako su demantovane spekulacije da Atina, koja je do guše u dugovima, zarad >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << isplata plata i penzija namerava da se već ovog meseca ogluši o obavezu da vraća dugove. Prema izjavama koje su usledile posle tročasovnog razgovora, ima nade da će poverioci uskoro prihvatiti paket reformi koje su neophodne da bi Grčka dobila obećani kredit od 7,2 milijarde evra.

„Složili smo se da je delotvorna saradnja u obostranom interesu i da produžavanje neizvesnosti oko dobijanja kredita nije u interesu Grčke”, izjavila je direktorka MMF-a posle susreta sa Varufakisom i izrazila nadu da će pregovori koji se nastavljaju biti uskoro završeni na nivou Evrogrupe.

Nemački mediji, međutim, tvrde da je prilikom susreta Lagardove i Varufakisa bilo pritisaka da se smanje plate i penzije i da se poveća PDV, navodeći da grčki ministar pokušava da ovo pitanje odloži do isteka sporazuma o četvoromesečnom produžavanju finansiranja. Vlada u Atini se nada da će posle sastanka Evrogrupe 24. aprila dobiti „zeleno svetlo” za paket prioritetnih reformi posle čega bi trebalo da dobije i kredit.

Ali „ukoliko se odigra drugi scenario, Atina će biti spremna da se sa tim suoči”, izjavio je atinskom Real radiju prvi zamenik ministra finansija Dimitris Mardas. On je izrazio lično uverenje da će sporazum sa poveriocima biti uskoro postignut i da će Grčka moći da krene napred.

Ekonomisti su jednoglasni da bi nemogućnost Grčke da plati dugove i dalje ispunjava svoje obaveze mogla da ima nesagledive posledice. Pregovori u okviru Evrogrupe su nada, ali kako piše agencija Frans pres, sve je očiglednije da Atina traži podršku i na drugim mestima. Jasno je da se misli na Kinu i Rusiju, gde premijera Ciprasa već u sredu uveče i četvrtak očekuju susreti sa predsednikom Putinom i ruskim privrednicima, koji su pripremili zgusnut program razgovora.

Zapadna štampa i evropski zvaničnici bave se nagađanjima i upozoravaju premijera Ciprasa da bi bilo pogrešno da okrene leđa Evropi zarad Moskve.

Pitanje ruskih kredita je više puta pokretano u javnosti posle saopštenja Moskve da je spremna da razmotri sve finansijske zahteve Atine. Međutim, i Rusija i Grčka su demantovale da je takvih zahteva bilo, a uoči posete ovdašnji mediji pišu da premijer Cipras ne namerava da pokreće pitanje direktnog finansiranja.

Međutim, tu je ugovor o energetskoj saradnji, koji je okosnica razgovora, a Moskva je spremna da odmah ukine sankcije za uvoz poljoprivrednih proizvoda iz Grčke. Kako je saopšteno, dvadeset grčkih kompanija proizvođača hrane uskoro će dobiti odobrenje da izvoze u Rusiju. Predstoji samo provera kvaliteta proizvoda, što će zajedničke inspekcije obaviti narednih dana. Tako će biti uspostavljena ponovna saradnja, koja je prekinuta uvođenjem evropskih sankcija Rusiji zbog eskalacije krize u Ukrajini, na koje je Moskva identično odgovorila, čime su najviše i direktno bili oštećeni poljoprivredni proizvođači iz EU.

J. Pavlović-Stamenić

objavljeno: 08.04.2015.
Pogledaj vesti o: Vašington,   Isplata penzije

Nastavak na Politika...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.