Grčka opozicija: Ako je Skoplje Makedonija, Nemačka je Četvrti rajh!

Izvor: Press, 22.Jul.2014, 15:47   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Grčka opozicija: Ako je Skoplje Makedonija, Nemačka je Četvrti rajh!

- Ako Angela Merkel želi da Skoplje naziva Makedonijom, ignorišući prigovore Grka i rezolucije UN, tada ne bi trebalo da joj smeta ako mi Nemačku nazovemo njenim pravim imenom: Četvrti rajh, sa ekonomskog aspekta - rekao je Kuik.
 Na godišnjoj tradicionalnoj letnjoj konferenciji za novinare u Berlinu, a na pitanje da li joj pada na pamet neko kreativno rešenje za spor oko imena između Skoplja i Atine, >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << kancelarka je odgovorila da, s obzirom na to da je broj kombinacija oko imena koja dolaze u obzir ograničen, sada ga javno ne bi rekla, zato što bi "spržila" predlog.

 
- Ako nešto kažem, mogu se kladiti da će pristići dva demantija - iz Grčke i iz Makedonije, ili jedan... Zato su moji razgovori oko imena poverljivi. To je ionako teško. Zato postoje talasi u kojima se unosim u spor, ali i faze u kojima ostavljam da stvari miruju. Ali, sasvim sigurno će doći čas kada ću se lično založiti. Možemo pomoći, a ukoliko se akteri međusobno ne približe, moja pomoć ne vredi - rekla je Merkelova.
Dubrovnik
Nemačka kancelarka je prethodno u Dubrovniku priznala da je i sama pokušala da nađe rešenje za ime Makedonije.
- Za Makedoniju je ime veliki problem u odnosu na Grčku. Lično sam se bavila svim mogućim kombinacijama imena, ali na kraju ništa neće biti moguće bez kompromisa. Od kompromisa čovek ne treba da očekuje osećanje sreće, već pravičnosti - izjavila je Angela Merkel na konferenciji za štampu, po završetku sastanka lidera procesa "Brdo-Brioni".

Nastavak na Press...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.