Grčka odbila da plati dug MMF-u

Izvor: Vostok.rs, 30.Jun.2015, 16:33   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Grčka odbila da plati dug MMF-u

30.06.2015. -

Grčke vlasti su odbile da plate narednu tranšu za kredit MMF-u, izjavio je ministar finansija zemlje Janis Varufakis, prenosi agencija Frans pres. Kako saznaje Blumberg, Grčka traži još 2 godine za reprogram duga.

Iz kabineta premijera su, takođe, poručili da Grčka ostaje za pregovaračkim stolom, kao i da je cilj zvanične Atine oduvek bio "održiv ostanak u evrozoni".

Prethodno je grčki ministar finansija Janis Varufakis rekao >> Pročitaj celu vest na sajtu Vostok.rs << da Grčka neće platiti 1,6 milijardi evra MMF-u, ali da se ipak nada dogovoru sa kreditorima o paketu pomoći u poslednji čas.

Upitan da li će Grčka danas platiti ratu duga MMF-u, Varufakis je kratko odgovorio: "Ne", preneo je Rojters.

Međutim, kada je reč o mogućnosti dogovora sa međunarodnim kreditorima, grčki ministar je rekao da se nada sporazumu.

Sličnu izjavu dao je glavni grčki pregovarač sa međunarodnim kreditorima Euklid Cakalotos. Naveo je da Atina očekuje više fleksibilnosti od strane kreditora.

Cakalotos se takođe nada dogovoru u poslednji čas kako bi se izbegao izlazak Grčke iz evrozone. Naveo je i da je predstojeći grčki referendum o uslovima zajma, koji je naljutio kreditore, više deo pregovaračkog procesa a ne zamena za razgovore.

Od dogovora ne odustaje ni predsednik Evropske komisije Žan-Klod Junker, koji je Atini poslao još jednu ponudu pred istek krajnjeg roka za vraćanje grčkog duga Međunarodnom monetarnom fondu.

Oglasio se i portparol Kremlja Dmitrij Peskov, koji je izjavio da je rešavanje grčke krize problem Atine i njenih kreditora.

"To je problem Grčke i njenih odnosa sa kreditorima, nas se to ne tiče", rekao je Peskov.
Pogledaj vesti o: Grčka

Nastavak na Vostok.rs...






Povezane vesti

MMF: Grčka nije platila dug od 1,5 milijardi evra, neizvesnost se nastavlja

Izvor: Kurir, 01.Jul.2015, 08:07

Grčki ministar finansija Janis Varufakis tokom telefonske konferencije ministara finansija evrozone na pitanje u kakvoj su vezi referendum i novi predlog o dvogodišnjem paketu pomoći, rekao da postoji spremnost da se sagleda referendumsko pitanje, ili da se modifikuje ili suspenduje referendum..VAŠINGTON...

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.