Grčka na pragu dogovora - opet niže penzije?

Izvor: B92, 30.Mar.2017, 10:51   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Grčka na pragu dogovora - opet niže penzije?

Atina -- Grčka je vrlo blizu postizanja dugo odlaganog sporazuma sa poveriocima nakon višemesečnih teških pregovora, izjavio je predsednik grčkog parlamenta Nikos Vucis.

"Blizu smo postizanja dogovora u narednim danima”, rekao je Vucis na sastanku Evropske levice, dodajući da sve naznake ukazuju na to da je sporazum na samom pragu, prenela je atinska novinska agencija.

Pregovori između Atine i njenih >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << kreditora iz evrozone i Međunarodnog monetarnog fonda otezali su se mesecima zbog neslaganja u pogledu ublažavanja grčkog duga i budžetskih ciljeva zemlje pogođne oštrim merama štednje.

Među merama čije su sprovođenje od Atine tražili kreditori, navodno su i novo smanjenje penzija i pooštravanje propisa o ograničavanju sindikalnih štrajkova. Poverioci se takođe zalažu za "cepanje" državnog Javnog preduzeća za elektroprivredu, koje je najveći grčki provajder električne energije.

Zastoj u pregovorima je ukočio isplatu poslednje tranše pomoći iz grčkog spasilačkog paketa teškog 86 milijardi evra, dogovorenog 2015. godine, koja je zemlji potrebna za isplatu duga koji dospeva u julu ove godine.

Poslednji put, Grčka se u takvom ćorsokaku u pregovorima s poveriocima našla nakon izbora za predsednika valde levičara Aleksisa Ciprasa, početkom 2015. godine, kada je Atini gotovo pretilo isključivanje iz evrozone.
Pogledaj vesti o: Penzija

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.