Grčka kriza i Balkan: Bez razloga za paniku

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 30.Jun.2015, 16:14   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Grčka kriza i Balkan: Bez razloga za paniku

Zemlje jugoistočne Evrope, u kojima grčki kreditori kontrolišu velike dijelove bankarskog sektora, učvršćuju svoju odbranu protiv mogućeg finansijskog kolapsa Grčke.

Budući da milioni ljudi u Bugarskoj, Makedoniji, Albaniji, Srbiji i Rumuniji imaju depozite u bankama grčkih kreditora, situacija u Grčkoj se posmatra sa posebnom pažnjom, o čemu više možete pročitati u tekstu “Balkan sa oprezom posmatra >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Slobodna Evropa << dešavanja u Grčkoj”.

Srbija i Makedonija su u ponedjeljak predstavile strategije kontrole kapitala kako bi se zaustavio odliv novca u Grčku.

Narodna banka Srbije ističe da su banke u Srbiji u većinskom grčkom vlasništvu likvidne i solventne, što im omogućava da nesmetano i bez vanjske pomoći uredno posluju, te obezbijede neophodan finansijski servis svojim klijentima.

Da nema razloga za paniku i strah srpskih građana koji imaju uloge u bankama u Srbiji koje su u većinskom grčkom vlasništvu, smatraju i sagovornici RSE. “Ne očekujem da će banke u Srbiji osnovane većinskim grčkim kapitalom imati nekih drastičnih problema, osim ako ne dođe do nekog ogromnog pogoršanja, što prosto ne možemo da znamo. Mislim da građani ne bi trebalo nikako da paniče jer je, podsetiću, država još krajem 2008. godine preuzela garanciju za sve uloge građana do 50.000 evra. To je država i tada uradila zbog ogromnog i naglog podizanja novca iz banaka kad je nastupila svetska ekonomska kriza – odliv je bio 800 miliona evra, bespotrebno, što je za svaku banku udar – i onda je država na sebe preuzela da garantuje, odnosno, isplati, da ako banka ne može da isplati uloge. U tom smislu zaista mislim da nije trenutak da se paniči zbog bilo čega, uz ogradu da treba pratiti situaciju i da treba videti kako će ovo sve da se razvija”, kaže Biljana Stepanović, direktorka Business Info Group dodajući da se nada da će Grčka i evropska trojka pronaći neko rešenje jer je to u obostranom interesu. O tome detaljnije piše Branka Trivić u tekstu “Nema mesta panici: Novac u „grčkim“ bankama u Srbiji bezbedan”.

U Crnoj Gori, s druge strane, radi samo jedna banka koja je osnovana grčkim kapitalom.

Direktor Universal Capital Banke, Predrag Drecun, kaže da ne postoji nikakva mogućnost da se kriza u Grčkoj odrazi na poslovanje ove banke.

"Banka je osnovana grčkim kapitalom, ali je odlaskom većinskog vlasnika, Victora Restisa iz vlasničke strukture, prešla u dominantno vlasništvo Sigma grupe, čiji je vlasnik Petros Statis koji jeste grčki državljanin, ali i crnogorski. Ne radi se o značajnom kapitalu da bi mogli imati bilo kakve probleme. Taj kapital je ovdje uplaćen, ovdje su sredstva i plasirana kroz kredite... Naša banka je veoma likvidna, tako da ne postoji ni promil šanse da se kriza u Grčkoj odrazi na poslovanje banke", kaže Drecun u tekstu Esada Krcića “Crnogorski stručnjaci: Bez bojazni od posljedica grčkog bankrota”

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Slobodna Evropa. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Slobodna Evropa. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.