Grčka će zakonom zabraniti rasizam

Izvor: Blic, 03.Sep.2014, 02:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Grčka će zakonom zabraniti rasizam

Poslanici u Grčkoj su u utorak počeli raspravu o predlogu zakona kojim se zabranjuje poricanje holokausta i olakšava optuživanje za podsticanje na rasno nasilje, posle niza napada na imigrante i porasta popularnosti ekstremne desničarske partije Zlatna zora.

Prema tom predlogu zakona, o kome će se glasati krajem nedelje, tužioci će moći da podižu optužnice za rasno zlostavljanje bez potrebe da žrtve preduzimaju >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << bilo kakve pravne radnje.

Za podsticanje na rasno nasilje biće zaprećena kazna od najviše tri godine zatvora, navodi AP.

"Mi već imamo zakone protiv rasizma, ali razloga zbog koga oni nisu primenjivani bio je to što su se imigranti, na primer, plašili da prijave zločine zato što nisu imali odgvorarajuće putne dokumente, živeli su nelegalno ili su strahovali od deprotacije", rekao je poslanicima ministar pravde Haralambos Atanasiju.

Grčki ombudsman je rekao da je primio 281 žalbu zbog napada motivisanih rasizmom i homofobijom tokom 16 meseci pre maja 2013. Rezutlati tih napada su bila četiri smrtna slučaja i 135 povreda.

Predlog zakona će verovatno biti usvojen, budući da su ga podržale dve levičarske opozicione partije koje su se zalagale za uključivanje nasilja motivisanog homofobijom u ovaj zakon.

Međutim vlada, koju predvode konzervativci, suočena je sa neslaganjem dela svojih poslanika i protivljenjem istaknutih intelektualaca.

Predlog zakona obuhvata i zabranu poricanja da je pokolj Jermena koji su izvršili Turci Osmanlije genocid.

Nevladina organizacija za ljudska prava "Hjuman rajts voč" pozdravila je ovaj predlog zakona, ali je kao zamerku navela da se njime ne ohrabruju ilegalni imigranti da prijavljuju zločine.

Poslanik Zlatne zore Antonis Gregos rekao je da je zakon "satanska zavera".

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

Grčka dobija zakon protiv rasizma

Izvor: Šumadija Press, 03.Sep.2014

Poslanici u Grčkoj počeli su raspravu o predlogu zakona kojim se zabranjuje poricanje holokausta i olakšava optuživanje za podsticanje na rasno nasilje.

Nastavak na Šumadija Press...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.