Grčka će da traži produženje pomoći

Izvor: VOA, 18.Feb.2015, 21:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Grčka će da traži produženje pomoći

Nova grčka vlada je nagovestila da želi da produži sadašnji zajam u iznosu od više od 270 milijardi dolara, ali bez uslova i mera štednje na koje je pristala bivša vlada desno od centra.

Medjutim, Nemačka koja je glavni kreditor reagovala je skeptično, dok je Evropska komisija saopštila da će sačekati grčki zahtev. Nemački ministar finansija Volfgang Šojble izjavio je da Grčka ne bi trebalo da >> Pročitaj celu vest na sajtu VOA << traži produženje pomoći ukoliko ne sprovede tražene reforme.

Američki sekretar za finansije Džejkob Lu je u telefonskom razgovoru sa grčkim kolegom Janisom Varufaksiom savetovao da Grčka postigne kompromis o produženju pomoći i da pronadje konstruktivan put napred u saradnji sa Evropskom unijom i MMF-om. Lu je dodao da bi neuspeh da se postigne novi sporazum značio dodatne teškoće za Grčku, dok neizvesnost ne bila dobra za Evropu. Američki zvaničnik je takodje rekao Varufakisu da će Sjedinjene Države zatražiiti od grčkih kreditora da postignu sporazum sa Atinom.

Nastavak na VOA...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta VOA. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta VOA. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.