Grčka: Juriš na bankomate pa referendum

Izvor: Economy.rs, 29.Jun.2015, 23:13   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Grčka: Juriš na bankomate pa referendum

Nakon što je Evropska centralna banka zamrzla kredite za hitnu pomoć Grčkoj, banke će u toj zemlji biti zatvorene bar nedelju dana. Niko ne zna šta će biti posle toga. Ali povratak drahmi nije popularno rešenje.

Detalji još nisu poznati, ali jedno je sigurno: transfer novca u evropske zemlje će biti otežan. Čak i u samoj Grčkoj, preduzeća će moći da podižu ili prebacuju jedna drugima veće sume samo >> Pročitaj celu vest na sajtu Economy.rs << uz posebnu dozvolu. Banke će – prema zvaničnom saopštenju – ostati zatvorene bar do 6. jula. Prema izveštajima grčkih medija, u utorak bi trebalo ponovo da prorade bankomati, doduše, uz dnevni limit od 60 evra po osobi. Istog dana ističe i aktuelni program pomoći – sveže spasonosne milijarde više nisu na vidiku.

Samo tokom maja, Grci su sa svojih bankovnih računa podigli više od 3,5 milijarde evra. U junu se taj trend nastavio. „Na kraju, ograničenja kapitala više nisu mogla da se izbegnu“, rekao je Mihael Glezakos, profesor finansijske politike na Univerzitetu u Pireju, u intervjuu za televiziju Skaj. Evropska centralna banka je u nedelju odlučila da ne povećava obim kredita za hitnu pomoć grčkim bankama – 90 milijardi koje su joj tako dodeljene su već potrošene. Ali ona nije odustala od dodele takvih kredita, a to je za profesora Glezakosa je dobar znak: „Šef ECB Mario Dragi je najavu referenduma o reformskoj politici u Grčkoj mogao da shvati i kao kraj tekućeg programa spasa – tako bi imao puno pravo da zavrne slavine grčkim bankarima. Ali nije to učinio.“

Konzervativni opozicioni političar i bivši ministar privrede Kostis Hacidakis situaciju vidi drukčije: „Vlada nam najavljuje rezove od osam milijardi evra, dok je za vreme predizborne kampanje najavljivala dobročinstva – koja isto tako vrede milijarde“, rekao je on za televiziju Skaj.

Nastavak na Economy.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Economy.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Economy.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.