Grčka – Ahilova peta evra

Izvor: RTS, 07.Jul.2015, 22:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Grčka – Ahilova peta evra

Iako se Srbija od ponedeljka nije zadužila ni evra, javni dug se u danu uvećao 120 miliona evra jer je evropska valuta oslabila u odnosu na dolar. Danas u odnosu na juče, dug se smanjio za 760.000 evra. Takve oscilacije javnog duga posledica su pada, odnosno rasta evra prema dolaru.
Ekonomisti procenjuju da će evro nastaviti da slabi dok se stanje u Grčkoj ne stabilizuje, ali da svaka država ima način >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << da predupredi takve gubitke usled naglih promena deviznog kursa. Kada je Grčka zaokružila "ne", evro nije poklekao, kao što su bila dramatična predviđanja, ali jeste pao u odnosu na dolar – za više od dva procenta za samo dva dana.

Bankar Slavko Carić ocenjuje da Grčka, odnosno par zemalja koje su "najmanje dobri đaci" u okviru evrozone – Ahilove pete. "Ako se one ljuljaju, to loše utiče na odnos evra prema ostalim bitnim svetskim valutama, pre svega prema dolaru", ističe Carić.
Urednik Makroekonomskih analiza i trendova Vladimir Vučković podseća kako je naša država zadužena više u evrima, a da svako pomeranje i te kako utiče na visinu javnog duga.
"Mi smo više zaduženi u evrima, nešto manje u dolarima, ali odnos učešća dolara nije mali, pa promena kursa utiče na javni dug Srbije", objašnjava Vučković.
Srbija je dužna 74,5 procenata bruto društvenog proizvoda, odnosno 24,5 milijardi evra. U ovoj godini država se zadužila milijardu i trista miliona evra, a samo za dan, to jest juče, dug je samo zbog slabljenja evra porastao za 120 miliona evra.
Bankar Slavko Carić ukazuje kako ne misli da se Srbija loše zaduživala, jer je trećina duga u dolarama, što, kako kaže, odgovora srpskom trgovinskom bilansu.
"Ono što bi Srbija morala da uradi je da se 'hedžuje'. To je kao kupovina polise osiguranja od prevelike oscilacije vrednosti određene valute", navodi Carić.
Grčko "ne" će, kažu stručnjaci, doneti i rast kamata po kojima će se države ubuduće zaduživati.
Finansijski konsultant iz Londona Nebojša Katić ističe da će posledica grčke krize biti i veća cena zaduživanja za zemlje koje su već prezadužene. Katić pretpostavlja da će doći do novog rasta kamata za prezadužene zemlje.
Pitanje je vremena, kažu stručnjaci, kada će se u tom slučaju kamate povećati i građanima. Za sada promena nema, nema ni pomeranja kursa evra u odnosu na dinar.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.