Grci traže 700 miliona evra od EU zbog migrantske krize

Izvor: RTS, 03.Sep.2015, 16:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Grci traže 700 miliona evra od EU zbog migrantske krize

Vlada u Atini saopštila je da će Grčka će od EU zatražiti oko 700 miliona evra za izgradnju infrastrukture za prihvat migranata koji na njene obale stižu svakog dana. Od početka godine više od 230.000 izbeglica stiglo je morem u Grčku.
Prezadužena Grčka beleži rast broja migranata, mahom iz Sirije, Iraka >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << i Avganistana, koji dolaze gumenim čamcima iz susedne Turske, navodi Rojters.

Organizacije koje pružaju humanitarnu pomoć procenjuju da na grčka ostrva uključujući Kos, Lezbos, Samos i Hios, svakog dana pristigne oko 2.000 ljudi.
Grčka prelazna vlada saopštila je da planira izgradnju novih prihvatnih centara i preduzimanje koraka za popravljanje uslova u postojećim centrima za izbeglice, prenosi Tanjug.
Mininstar privrede Nikos Hristodulakis izjavio je da će Atina tražiti sredstva iz evropskih fondova namenjenih rešavanju krize s migrantima.
"Minimalna suma koja je Grčkoj potrebna je 400 miliona evra iz Fonda za azil i 330 miliona iz Fonda za siromašne radi što hitnije izgradnje infrastrukture", naveo je Hristodulakis.
Hristodulakis je dodao da će Grčka pružiti finansijsku pomoć brojnim ostrvima na istoku zemlje koja beleže veliki priliv migranata.
"Mnoga severna i južna egejska ostrva beleže pad broja turista u poslednjim mesecima. Ako to ne rešimo, imaćemo novi talas nezaposlenosti i siromaštva u zemlji", kazao je ministar, pozivajući grčke brodovlasnike da ponude svoja plovila kao privremeni smeštaj za izbeglice i optuživši EU za "mlak" odgovor na migrantsku krizu.
"Ovako teški problemi ne mogu biti rešeni za stolovima u Evropi, već u lukama i na obalama zemalja koje primaju talase izbeglica svakog dana", ukazao je Hristodulakis.
Pogledaj vesti o: Grčka,   Sirija

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.