Gde su odjednom NESTALI migranti i izbeglice?

Izvor: Blic, 28.Nov.2015, 22:47   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Gde su odjednom NESTALI migranti i izbeglice?

Broj migranata i izbeglica koji stižu do obala Italije i Grčke dramatično je opao, što je zabrinulo zvaničnike.

Kako piše thedailybeast.com, u nedelju je iz Turske do grčkih ostrva stiglo samo 155 migranata i izbeglica, što je skoro zanemarljivo u odnosu na dnevni prosek od 4.000 njih. Međunarodni zvaničnici su, umesto da osete oduška, izuzetno zabrinuti zbog toga.

- Kao što je teško gledati te ljude svaku dan kreću na opasno putovanje, još nas više >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << brine kada ne dolaze. Ne znamo da li su zaustavljeni, da li su im brodovi potopljeni, jednostavno ne znamo zašto je broj tako drastično opao - kaže Aleksandra Fles i grčkog odeljka Međunarodne organizacije za migracije.

Američki sajt ipak navodi da je u međuvremenu broj pridošlih migranata i izbeglica ipak porastao na oko 1.000 dnevno, ali i beleži da je opadanje broja usledilo nakon pojave video snimka na kojem izgleda kao da pripadnik grčke Obalske straže namerno harpunom buši gumeni čamac sa sirijskim izbeglicama.

Snimak je objavio sajt middleeasteye.net, a načinio ga je zvaničnik sa turskog broda koji je potom prihvatio izbeglice iz čamca koji je ubrzano tonuo.

"Amnesti internešenel" je osudio ovaj navodni postupak grčkog zvaničnika i podsetio na još četiri incidenta u kojima je grčča Obalska straža odgurivala natrag brodove pune migranata i izbeglica.

Ministarstvo spoljnih poslova Grčke negiralo je da je bilo ovakvih postupaka.

- Helenska obalska straža kategorično negira natpise u stranoj štampi, kao i montirani audiovizuelni materijal sa stranog sajta po kojem je navodno plovilo Helenske obalske straže pokušalo da potopi brod s izbeglicama - navedeno je u saopštenju uz podatak da je Helenska obalska straža od početka godine iz mora spasla 90.000 izbeglica.

Istorijski gledano, priliv migranata opada tokom zimskih meseci, ali su zvaničnici koji se bave pitanjem izbeglica upozorili da je ova godina već izuzetak.

Smatra se da čak još milion migranata čeka na prelazak iz Turske u Grčku, a da je na desetine hiljada njih u Libiji, gde čekaju na priliku da se domognu Italije.

U prve tri nedelje novembra oko 1.800 migranata i izbeglica je spaseno kod obala Libije na njihovom putu ka Italiji, u odnosu na 5.000 koliko je bilo u oktobru.
Pogledaj vesti o: Grčka

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.