GROBLJE NA LISTI SVETSKE BAŠTINE Stećci kod Prijepolja pod zaštitom Uneska

Izvor: Blic, 31.Jul.2016, 07:22   (ažurirano 02.Apr.2020.)

GROBLJE NA LISTI SVETSKE BAŠTINE Stećci kod Prijepolja pod zaštitom Uneska

Stećci sa Grčkog groblja u Hrtima kod Prijepolja upisani su na Listu svetske baštine pod zaštitom UNESKA.

Komitet za svetsko nasleđe podržao je međudržavni projekat serijske nominacije stećaka, pa će se na listi naći 28 nekropola, i to 20 iz BiH, po tri iz Srbije i Crne Gore i dva iz Hrvatske. Uz Hrte iz Srbije su i dva sa lokaliteta Mramorije kod Bajine Bašte.

Na Grčkom groblju u Hrtima je 79 kameni stećak, i ono je redak primer srednjovekovnog groblja >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << čija su nadgrobna obeležja u velikom broju ukrašena različitim uklesanim i reljefnim motivima.

- Sahranjivanje pod stećcima u Srbiji je obnovljeno tokom 14. i 15. veka, a u dolini Lima poznato je više od 40 srednjovekovnih grobalja sa kamenim nadgrobnim obeležjima-stećcima, koji imaju izvanredni istorijski, kulturni i duhovni značaj. Na 18 spomenika u Hrtima nalaze se raznoliki motivi kao što su krst upisan u krug, štit sa grbom, predstave mača, jelen, bordure od valovite linije sa rozetama ili u vidu užeta - kažu u Muzeju u Prijepolju.

Na prostoru centralnog Balkana nalazi se oko 70.000 stećaka neprocenjive arheološke vrednosti.
Pogledaj vesti o: Grčka

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.