GRČKA KRIZA Snižen kreditni rejting na jedan stepen od bankrota, sve veće gužve ispred zatvorenih banaka

Izvor: Blic, 02.Jul.2015, 08:54   (ažurirano 02.Apr.2020.)

GRČKA KRIZA Snižen kreditni rejting na jedan stepen od bankrota, sve veće gužve ispred zatvorenih banaka

Direktorka MMF Kristin Lagar kaže da Grčka mora da počne da se ponaša kao odrasla, dok je u međuvremenu kreditni rejting Grčke snižen na Caa3. Na ulicama Grčke vladaju sve veće gužve ispred zatvorenih banaka, pošto su zaustavljeni pregovori grčke vlade sa kreditorima o rešavanju finansijske krize u zemlji, u očekivanju referenduma narednog vikenda.

Banke su zatvorene cele nedelje u nastojanju da se spreči >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << preveliko povlačenje novca, ali nekoliko ih je ponovo otvoreno da bi se pomoglo penzionerima koji nemaju kartice za podizanje novca sa automata, prenosi AP.

Ipak banke i dalje posluju. Uslovi Evropske centralne banke (ECB)za hitnu gotovinsku pomoć Grčkoj od 100 milijardi dolara su i dalje nepromenjeni, iako je Grčka zakasnila jedan dan sa plaćanjem duga MMF-u i njen program spasa je istekao.

Agencija za kreditni rejting Mudis snizila je rejting grčkog duga ukazujući na "dodatni rizik" zbog referenduma u nedelju čiji bi rezultati mogli da utiču na privatne kreditore Grčke.

"Najava referenduma stvara dodatni rizik i povećani pritisak za privatne kreditore", navela je agencija dodajući da je snizila rejting na "Caa 3", što je samo jedan stepen pred ocenom "neposrednog bankrota".

Grci su pozvani u nedelju da glasaju za ili protiv predloga sporazuma s kreditorima, mada je tajk sporazum u međuvremenu prestao da važi. Vlada je pozvala građane da glasaju protiv predloga i ta opcija za sada preovlađuje po anketama.

"Ukoliko Grci glasaju protiv ponude kreditora, to bi povećalo rizik od izlaska Grčke iz evrozone, čime bi privatni kreditori bili na gubitku", navela je agencija.

Rejting agencija Fič i Standard end Purs takođe su snizile rejting Grčke.

Grčka ima oko 30 milijardi evra duga privatnim kreditorima od ukupnog duga od oko 280 milijardi evra.

Direktorka Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), Kristin Lagard izjavila je prošle noći da je potrebno da sa Grčka u pregovorima o nastavku pomoći "ponaša malo odraslije".

"S obzirom na neizvesnost, konfuziju i stalne preokrete, mislim da je neophodno malo odraslije ponašanje", rekla je ona za CNN.

Sredinom juna, Lagard je izazvala senzaciju tražeći da razgovara "sa odraslima u sali", čime je implicitno kritkovala delegaciju Grčke. Potom su pregovori Atine i njenih kreditora (EU, ECB, MMF) propali, a u nedelju će se u Grčkoj održati referendum o tome da li će se nastaviti ili prekinuti saradnja s poveriocima.

Grčka je prva razvijena zemlja koja nije platila dug MMF-u, te je od srede automatski lišena njegove pomoći. "To svakako nije dobra vest za MMF, ali MMF je jak", odgovorila je direktorka, uveravajući da se "jako" nada rešavanju finansijskog spora sa Atinom. Po Kristin Lagard, grčko pitanje mora biti rešeno "pravedno" da ne bi nastao utisak da je Grčka dobila "poseban tretman" MMF-a.

"Kada pogledate druge krajeve sveta (u krizi), zemlje moraju da preduzmu teške mere", rekla je ona i primetila da najbogatiji stanovnici Grčke treba da tome doprinesu plaćanjem poreza.

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

Sve veće gužve ispred zatvorenih banaka

Izvor: Kamatica.com, 02.Jul.2015

Na ulicama Grčke vladaju sve veće gužve ispred zatvorenih banaka, pošto su zaustavljeni pregovori grčke vlade sa kreditorima o rešavanju finansijske krize u zemlji, u očekivanju referenduma narednog vikenda. ..Banke su zatvorene cele nedelje u nastojanju da se spreči preveliko povlačenje novca,...

Nastavak na Kamatica.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.