Frankopan: Hrvatska i Grčka mogle bi doživjeti tužnu sudbinu Otomanskog carstva

Izvor: SEEbiz.eu, 22.Maj.2015, 14:43   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Frankopan: Hrvatska i Grčka mogle bi doživjeti tužnu sudbinu Otomanskog carstva

ZAGREB - Ova konferencija je jedinstvena zbog zanimljivih govornika koji dolaze iz različitih znanstvenih područja, zbog tema koje obrađuje i interdisciplinarnog pristupa u njihovoj obradi – istaknuo je Mato Njavro, profesor na Zagrebačkoj školi ekonomije i menadžmenta (ZŠEM) na otvaranju današnjeg dijela programa New Europe Business Foruma.

Cilj Foruma je da jednom godišnje u Hrvatskoj okupi lidere iz biznisa, politike, sporta, znanosti i umjetnosti kako bi raspravljali >> Pročitaj celu vest na sajtu SEEbiz.eu << o uvijek aktualnim temama poput poduzetništva, liderstva, inovacija, makroekonomije i geopolitike.

Predavački dio otvorio je Peter Frankopan, povjesničar sa Sveučilišta Oxford koji je na vrlo zanimljiv način obradio temu europskih financijskih kriza kroz povijest, piše Lider.

- Živimo u vremenu zabrinjavajuće globalne tranzicije – poručio je Frankopan, dodavši kako na zapadu gotovo potpuno zanemarujemo konstantno stvaranje trgovačkih veza koje donose velike promjene u globalnoj ekonomiju, poput novog kineskog Puta svile.

Objasnio je da se kroz uobičajeni povijesni narativ slave trijumfi i nameće potpuna kulturna hegemonija zapadne Europe, dok se o Istočnoj Europi i Aziji uopće ne raspravlja, iako su ta područja zapravo stjecišta i izvorišta globalne ekonomske i kulturne razmjene.

- Uvijek se stavlja fokus na zapadnjačka carstva, poput britanskog ili španjolskog, slavi se njihova veličina i civiliziranost, iako su svoj kolonijalizam i imperijalizam nametali silom, odnosno oružjem. S druge pak strane imamo istočnjačka carstva, poput otomanskog ili mongolskog koja se smatraju barbarskima i korumpiranima. To je potpuno kriva percepcija – izjavio je Frankopan, ističući kako su istočna carstva zapravo puno tolerantnija, kulturno integriranija i zanimljivija po pitanju ekonomske suradnje.

Osvrnuo se i na fiskalne krize koje su stare koliko i ekonomija, objašnjavajući kako su se istočna carstva nosila s njima. Elaborirajući primjer 'tihe okupacije' Osmanskog carstva kada su europske sile preuzele kontrolu nad njihovom blagajnom povukao je paralelu sa današnjom situacijom u Grčkoj koju bi mogla čekati ista sudbina.

- Turske vlasti su o svom trošku morale izgraditi zgradu u kojoj su bili smješteni europski financijski emisari koji su zapravo cijedili novac iz njihovog gospodarstva putem banaka. Isti taj recept mogao bi sutra čekati i Grčku, ali i Hrvatsku – upozorio je Frankopan, uz napomenu kako je prošlo vrijeme zapadne hegemonije koja se temeljila na tehnološkom napretku oružja koje im je omogućavalo da pokore i koloniziraju svijet.

- Danas je u prvom planu digitalna tehnologija i pitanje je kako će se zapad nositi s konkurencijom po tom pitanju – poručio je.

Za kraj je istaknuo da financijske krize disproporcionalno pogađaju društvo, odnosno da najveći teret pada na leđa siromašnih građana te da se kroz njih produbljuje ekonomski jaz.

Nastavak na SEEbiz.eu...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SEEbiz.eu. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SEEbiz.eu. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.