Francuski ekonomista: Nemci drže lekcije, a nisu vratili svoj dug

Izvor: Kurir, 07.Jul.2015, 02:28   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Francuski ekonomista: Nemci drže lekcije, a nisu vratili svoj dug

Nemačka profitira od situacije u Grčkoj jer toj zemlji produžava otplatu zajmova po komparativno visokim kamatnim stopama, naglasio je Piketi

PARIZ - Uticajni francuski ekonomista i profesor na Pariskoj školi ekonomije Toma Piketi oglasio se povodom novonastale situacije u Grčkoj, istakavši da Nemačka nema prava nikome da drži lekcije s obzirom na to da ona nikad nije otplatila svoje dugove.

Piketi je tom prilikom aludirao na odštete posle Prvog i Drugog svetskog >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << rata, koje je ta zemlja kao poražena morala da isplati mnogim državama.

Sukob dve zemlje

Po tom pitanju Grčka i Nemačka već su se verbalno sukobile pošto je grčki premijer Aleksis Cipras tvrdio da Nemci nisu ispunili svoje obaveze prema njegovoj zemlji.

- Ni posle Prvog ni posle Drugog svetskog rata Nemačka nije vratila dugove. Ipak, često je terala druge da plate, pa je tako zahtevala ogromne reparacije od Francuske nakon francusko-pruskog rata iz 1870. Njih je i dobila. Nemačka profitira od situacije u Grčkoj jer toj zemlji produžava otplatu zajmova po komparativno visokim kamatnim stopama - naglasio je Piketi i istakao da je neprihvatljiva opcija koja se trenutno preporučuje Grčkoj.

Bez kažnjavanja

- Treba restrukturirati dugove širom Evrope i obezbediti veću fleksibilnost među članicama EU. Evropa je osnovana na temelju praštanja dugova i investicija u budućnost, a ne na ideji beskrajnog kažnjavanja. Oni koji žele da najure Grčku iz evrozone završiće na smetlištu istorije - rekao je francuski stručnjak i dodao da ako nemačka kancelarka Angela Merkel želi da osigura mesto u istoriji, onda mora stvoriti rešenje za grčko pitanje.

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.