Fič: Kontrola kapitala spasila grčke banke od bankrota

Izvor: Blic, 03.Jul.2015, 00:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Fič: Kontrola kapitala spasila grčke banke od bankrota

Četiri najveće grčke banke bi propale i bankrotirale da u zemlji ove nedelje nije uvedena kontrola kapitala zbog odliva depozita i odluke Evropske centralne banke (ECB) da ne poveća likvidna sredstva dostupna grčkim bankama, saopštila je juče američka bonitetna agencija Fič.

Sedište Evropske centralne banke

Likvidnost i solventnost bankarskog sistema >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << Grčke je izuzetno slaba, i primicanje pojedinih banaka tački u kojoj će biti potrebno njihovo restrukturiranje čini se kao realna mogućnost, navodi se u saopštenju Fiča koje prenosi britanski dnevnik Gardijan.

ECB je, kako dodaje američka bonitetna agencija, zadužena za nadzor i za davanje ovlašćenja za četiri glavne grčke banke, a centralna banka Grčke je u tom pogledu nadležna za druge grčke banke.

Male su, međutim, šanse da će restrukturiranje grčkih banaka biti jednostavno, ako bude bilo potrebe, ocenjuje Fič.

"Mi verujemo da bi politički neprihvatljivo bilo da grčki kreditori pretrpe gubitke, te iz tog razloga moraju da budu preduzeti napori radi pronalaženja rešenja kojim bi se to izbeglo, ali koje bi i dalje bilo u skladu sa zakonom Evropske unije", dodaje se u saopštenju.

Fič na kraju zaključuje da je ukidanje kontrole kapitala u Grčkoj u skorije vreme malo verovatno, čak i ako budu uspešno nastavljeni pregovori sa kreditorima - Evropskom centralnom bankom, Međunarodnim monetarnim fondom i Evropskom komisijom, i podseća da je takva kontrola za kiparske banke ukinuta u maju 2015. posle dve godine trajanja.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.