Fič: Dogovor Grčke i kreditora teško pre 20. jula

Izvor: Blic, 07.Jul.2015, 00:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Fič: Dogovor Grčke i kreditora teško pre 20. jula

Grčko "NE" novim merama štednje na referendumu dramatično uvećava šanse da će Grčka napustiti evrozonu, smatra američka bonitetna agencija "Fič".

Dogovor između Atine i njenih kreditora još uvek je moguć, ali za njegovo postizanje ostalo veoma malo vremena, budući da 20. jula na naplatu dospeva 3,5 milijardi evra grčkog duga evropskim institucijama, navodi "Fič", a prenosi agencija AP.

Ipak, >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << ostavka grčkog ministra finansija Janisa Varufakisa pokazuje želju grčke vlade da ponovo pokrene pregovore sa kreditorima, smatraju u "Fiču".

Varufakis je jutros,dan posle referenduma, podneo ostavku "da bi olakšao premijeru Aleksisu Ciprasu pregovore sa stranim poveriocima", uprkos grčkom "NE" sa 61,31 odsto glasova protiv predloženih mera štednje stranih poverilaca na referendumu održanom dan ranije.

"Nedugo nakon objavljivanja rezultata referenduma, upoznat sam sa određenim očekivanjima pojedinih predstavnika evrogrupe i drugih partnera da odsustvujem sa sastanaka, što bi moglo da bude eventualno korisno premijeru u postizanju sporazuma. Iz tog razloga ja danas napuštam Ministarstvo finansija", napisao je Varufakis u svom blogu.

Kreditori bi mogli da obećaju da će deo ogromnog grčkog javnog duga biti otpisan, ali su šanse da će popustiti na polju stroge budžetske štednje male, navodi "Fič", dodajući da bi Evropska centralna banka mogla da pronađe načine da snabdeva grčke banke likvidnošću za vreme trajanja pregovora.

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

Teško do dogovora Grčke i kreditora pre 20. jula

Izvor: Kamatica.com, 07.Jul.2015

Grčko "NE" novim merama štednje na referendumu dramatično uvećava šanse da će Grčka napustiti evrozonu, smatra američka bonitetna agencija Fič...Dogovor između Atine i njenih kreditora još je moguć, ali je za njegovo postizanje ostalo veoma malo vremena, budući da 20. jula na naplatu dospeva...

Nastavak na Kamatica.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.