Euro u tjednu pao zbog grčke krize

Izvor: SEEbiz.eu, 05.Jul.2015, 09:26   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Euro u tjednu pao zbog grčke krize

LONDON - Na svjetskim valutnim tržištima prošloga je tjedna euro oslabio drugi tjedan zaredom zbog bankrota Grčke i nesigurnog ishoda referenduma o sudbini te zemlje u eurozoni.

Tečaj eura pao je prošloga tjedna prema američkoj valuti 0,45 posto, na 1,1115 dolara, a u nekoliko je navrata zaronio i ispod razine od 1,10 dolara.

U odnosu na >> Pročitaj celu vest na sajtu SEEbiz.eu << japansku valutu, euro je, pak, oslabio 1,3 posto, pa mu je cijena skliznula na 136,50 jena.

I dolar je oslabio prema 'japancu', za 0,85 posto, na 122,80 jena.

Euro se našao pod pritiskom zbog bankrota Grčke, koja u utorak nije platila dospjelu ratu kredita MMF-u od 1,6 milijardi eura. Tako je postala prva razvijena zemlja koja nije ispoštovala obveze prema svjetskom financijskom policajcu.

Polovicom tjedna situacija se na tržištima smirila jer su dužnosnici eurozone poručili da su pregovori s Grčkom zamrznuti dok ne bude poznat ishod referenduma u nedjelju, na kojemu će Grci odlučivati o sudbini svoje zemlje u eurozoni.

Na referendumu će se Grci izjasniti o uvjetima daljnje međunarodne pomoći. Grčki premijer Aleksis Cipras poziva građane da kažu 'ne' ponuđenim uvjetima kreditora kako bi ojačali položaj vlade u pregovorima, koja bi, tvrdi premijer, u tom slučaju vrlo brzo mogla postići bolji dogovor s kreditorima.

Čelnici eurozone poručuju, pak, da bi 'ne' na referendumu dovelo u pitanje ostanak Grčke u eurozoni. Prema anketama, tijesna većina glasat će 'za' daljnju međunarodnu pomoć i ostanak u zoni eura.

Nastavak na SEEbiz.eu...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Svjetska tržišta: Najveći tjedni pad Wall Streeta u tri mjeseca

Izvor: SEEbiz.eu, 05.Jul.2015

LONDON - Na svjetskim su burzama prošloga tjedna cijene dionica oštro pale, nakon bankrota Grčke, a uoči referenduma koji bi mogao biti ključan za ostanak te zemlje u eurozoni...Na Wall Streetu je prošloga tjedna Dow Jones skliznuo 1,2 posto, na 17.730 bodova, a za toliko je pao i S&P 500, zaronivši...

Nastavak na SEEbiz.eu...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SEEbiz.eu. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SEEbiz.eu. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.