Ekonomisti: Za sada kriza u Grčkoj nema veći uticaj na Srbiju

Izvor: Blic, 07.Jul.2015, 15:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ekonomisti: Za sada kriza u Grčkoj nema veći uticaj na Srbiju

Saradnici Ekonomskog instituta danas su ocenili da za sada finansijska kriza u Grčkoj nema veći uticaj na Srbiju, ali da bi, u slučaju da i druge zemlje evro zone zapadnu u slične teškoće, to moglo da utiče na ekonomski rast u Srbiji i privlačenje investitora.

 - Još je rano za iznošenje procena o posledicama dešavanja u Grčkoj na Srbiju, ali je izvesno da kriza u Grčkoj ima i političku komponentu, >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << koja je važna kod odlučivanja investitora -  rekao je Stojan Stamenković na predstavljanju novog broja časopisa "Makroekonomske analize i trendovi" koji izdaje Ekonomski institut u saradnji sa Privrednom komorom Srbije.

Stamenković je istakao da su u maju dobri pokazatelji o rastu proizvodnje i izvoza srpske privrede, ali da je neizvesno da li će biti pozitivan rast bruto domaćeg proizvoda (BDP) u 2015. godini jer su nedovoljne domaće i strane investicije, a zamrlo je kreditiranje privrede.

Strane investicije u Srbiji za prva četiri meseca su, po rečima Stamenkovića, iznosile 358 miliona evra, a za privredni opravka je potrebno da godišnje u Srbiji bude investirano oko šest milijardi evra, gde bi 1,5 milijardi evra iznosila strana ulaganja.

U Srbiji, kako je ukazao Stramenković, i dalje nisu dobri uslovi za investiranje, na čemu Vlada Srbije treba da više radi, a pogotovo je važna reforma pravosuđa.

- Dobro je što je u porastu stočarska proizvodnja i zato što pre treba da se u toj oblasti ispunjavaju standardi Evropske unije, kako bi bile iskrišćene sve odobrene izvozne kvote -  kazao je Stamenković.

On je dodao da su pohvalni rezultati fiskalnih mera, pre svega budžetska štednja na osnovu smanjenja plata u javnom sektoru i penzija, zbog čega ih ne treba menjati.

"Ne verujem da će ove godine biti pregovora sa Međunarodnim monetarnim fondom o povećanju plata i penzija", kazao je Stamenković.

I Vladimir Vučković je predložio da se ne menja čvrst program dogovoren sa MMF-om koji daje dobre rezultate, a kojim je predviđeno da plate i penzije budu umanjene do kraja 2017. godine.

Vučković je rekao da je od januara do kraja maja 2015. porast ukupne industrijske proizvodnje u Srbiji iznosio dva odsto i da su procene da će ovogodišnja poljoprivredna proizvodnja zadovoljiti domaće potrebe i da će biti dobri izvozni rezultati u toj oblasti.

 - Dinamika industrijske proizvodnje u nastavku ove godine verovatno neće biti ovako ekspanzivna kao u maju, ali postoje dobri uslovi da ona nastavi rast -  istakao je on i dodao da je realni rast mase zarada u maju od 0,5 odsto pokazatelj porasti privredne aktivnosti.

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

Ekonomski stručnjaci: Kriza vreba, ne razmišljajte o povećanju plata i penzija

Izvor: Kurir, 08.Jul.2015, 04:19

BEOGRAD - Saradnici Ekonomskog instituta upozorili su da, uprkos dobrim finansijskim rezultatima, ove godine ne treba pregovarati sa MMF o povećanju plata i penzija, kao i da bi širenje grčke krize na druge zemlje EU moglo ugroziti i našu ekonomiju...- Dobro je što imamo uspeha u fiskalnoj konsolidaciji,...

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.