EKSKLUZIVNO Vođa klana Amerika iz Beograda odleteo za SAD!

Izvor: Blic, 24.Jul.2016, 08:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

EKSKLUZIVNO Vođa klana "Amerika" iz Beograda odleteo za SAD!

Mileta Miljanić (56), vođa klana "Amerika", nedavno je iz Beograda avionom otputovao u SAD, ekskluzivno saznaje "Blic".

Prvi čovek klana koji je bavi švercom kokaina iz Južne Amerike u Evropu pušten je iz italijanskog zatvora, u kome je bio od 2010. godine kada je uhapšen, a zatim osuđen na sedam godina zatvora zbog šverca 10 kilograma kokaina iz Urugvaja u Veneciju u aprilu 2009. godine.

- Miljanić je iz italijanskog zatvora pušten pre isteka kazne zbog dobrog >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << vladanja. Odmah posle izlaska na slobodu otputovao je u Grčku, ali se zatim pojavio i u Srbiji. Bio je kod svoje porodice u Barajevu, a zatim je avionom otputovao za Ameriku - kaže za "Blic" izvor iz MUP Srbije.

"EL GRANDAZO" Misterija hapšenja srpskog vođe klana "Amerika" sa 46 lažnih identiteta i 10 različitih pasoša

Miljanić je kao državljanin Amerike otputovao bez ikakvih problema, a probleme nije imao ni tokom boravka u Srbiji.

Iako važi za vođu jednog od najozloglašenihih klanova, koji su u kriminalnim poslovima već decenijama, Miljanić je u Srbiji slobodan čovek, protiv koga se ne vodi nijedan postupak.

- Sa njim, tokom boravka u Srbiji, nije obavljen čak ni informativni razgovor - kaže naš izvor.

Miljanić je odavno poznat srpskoj policiji, ali i svim svetskim policijama. Prvi veliki narko-biznis za koji se vezuje je šverc 114 kilograma kokaina u Atinu, zbog čega je 2004. godine uhapšen u Švajcarskoj, a zatim izručen grčkim vlastima. U grčkom zatvoru bio je sve do početka 2009. godine.

Par meseci kasnije, u grčki zatvor stigao je i njegov prvi saradnik Zoran Jakšić, koji je u četvrtak uhapšen u Peruu.

Pročitajte još

Jakšić je u grčki zatvor poslat iz zatvora u Nemačkoj, u kome je bio od 2004. kada je policija kod njega pronašla devet kilograma droge, uhapsila ga i osudila.

U Srbiji je Miljanić hapšen samo jednom, u akciji "Sablja", ali protiv njega tada nije pokrenuta istraga, pa je ubrzo pušten iz pritvora.

Od Voje Amerikanca preko ubistva do Miljanića i šverca kokaina

Klan "Amerika" je sredinom devedesetih osnovao Vojislav Raičević zvani Voja Amerikanac, koji je preuzeo primat u beogradskom podzemlju. Raičević je nestao 1997. i tri godine kasnije je proglašen mrtvim, iako njegovo telo nikada nije pronađeno. Zbog Raičevićevog ubistva, njegovi saradnici krenuli su u osvetu, što je rezultiralo serijom likvidacija, o kojima je policiji svojevremeno dao izjavu svedok pod pseudonimom "Srećko".

Pročitajte još

"Srećko" je 2001. policiji dao kompletan spisak imena svih pripadnika grupe "Amerika" i naveo sve zločine koje je, kako je tvrdio, izvršio ovaj klan. U to vreme, Miljanić je već bio organizator grupe, a kao najbliže saradnike, "Srećko" je naveo: Zorana Jakšića, Željka Maksimovića Maku, Slobu Šolaju, Ivana Delića, Branu i Duleta Mićunovića.

Svedok "Srećko" je optužio klan "Amerika" za ubistva policijskog inspektora Dragana Radišića, v.d. ministra policije Radovana Stojčića Badže, policijskih pukovnika Milorada Vlahovića i Dragana Simića, Bojana Petrovića, Miše Cvjetičanina, Milana Roganovića, Gorana Vukovića, Radeta Ćaldovića Ćente, novinarke Maje Pavić, Juse Bulića, Zorana Šijana i Zorana Todorovića Kundaka.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

VOĐA KLANA "AMERIKA" NAPUSTIO SRBIJU: Miljanić avionom odleteo u SAD

Izvor: Kurir, 24.Jul.2016

...Prvi čovek klana koji je bavi švercom kokaina iz Južne Amerike u Evropu pušten je iz italijanskog zatvora, u kome je bio od 2010 godine kada je uhapšen, a zatim osuđen na sedam godina zatvora zbog šverca 10 kilograma kokaina iz Urugvaja u Veneciju u aprilu 2009 godine.."Miljanić je iz italijanskog...

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.