ECB traži nove smernice za praćenje programa pomoći Grčkoj, MMF obustavlja projekat

Izvor: Blic, 29.Dec.2014, 17:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

ECB traži nove smernice za praćenje programa pomoći Grčkoj, MMF obustavlja projekat

Međunarodni monetarni fond (MMF) saopštio je danas da će obustaviti program pomoći Grčkoj dok ne bude izabrana nova vlada u Atini u skladu sa rezultatima vanrednih parlamentarnih izbora zakazanih za 25. januar, dok je Evropska centralna banka zatražila nove informacije o tome kako da nastavi sa praćenjem napretka Atine u okviru programa međunarodne pomoći.

Prevremeni parlamentarni izbori raspisani su danas pošto poslanici nisu danas uspeli da u trećem krugu glasanja izaberu >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << novog predsednika.

"Grčki građani će odlučivati o budućem sastavu parlamenta i vlade. Mi se nećemo mešati niti komentarisati taj demokratski proces", navodi se u današnjem saopštenju ECB.

"Sačekaćemo stav i sugestije grčkih vlasti o tome kako da nastavimo sa pregledom napretka u programu pomoći, a o tome ćemo razgovarati i sa Evropskom komisijom i Međunarodnim monetarnim fondom (MMF)", navodi banka, uz ocenu da je Atina ostvarila impresivan napredak u stabilizaciji javnih finansija i reformisanju privrede u proteklim godinama, kao i da se pozitivan privredni rast očekuje u 2015.

"Grčka mora snažno da se posveti Evropi i podrži reforme da bi ponovo počela da napreduje u okviru evrozone", rekao je evropski komesar za ekonomska pitanja Pjer Moskovisi.

Agencija Rojters ocenjuje da se Grčka, posle neuspešnog glasanja o predsedniku u skupštini, suočava sa izborima koji bi mogli da donesu napuštanje programa međunarodne pomoći.

Berza u Grčkoj izgubila je 11,3 odsto odmah posle vesti o raspisivanju izvora, da bi kasnije povratila nešto od izgubljenog.

Investitori strahuju da bi opoziciona levičarska stranka Siriza koja ima prednost po istraživanjima, mogla tražiti preispitivanje strogih mera štednje na osnovu kojih Grčka dobija pomoć međunarodnih kreditora.

Kandidat vladajuće koalicije Stavros Dimas nije uspeo ni danas, u poslednjem krugu glasanja u Parlamentu, da osvoji potrebnih 180 glasova od ukupno 300 poslanika.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.