Drugi krug izbora za novog lidera kiparskih Turaka

Izvor: Akter, 26.Apr.2015, 14:48   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Drugi krug izbora za novog lidera kiparskih Turaka

Kiparski Turci danas glasaju u drugom krugu izbora za novog lidera, a u trci su umereni Mustafa Akinči i tvrdokorni sadašnji lider Derviš Eroglu

Glasanje će odrediti ko će predstavljati kiparske Turke u nastavku razgovora za ujedinjenje tog mediteranskog ostrva, podeljenog na južni, međunarodno priznati grčki deo i severni turski.

Razgovori o ujedinjenju prekinuti su u oktobru, a očekuje se da budu >> Pročitaj celu vest na sajtu Akter << nastavljeni u maju.

Kipar je podeljen 1974. kada je turska vojska zauzela severni deo ostrva, posle puča pristalica ujedinjenja tog mediteranskog ostrva sa Grčkom.

Deklaraciju nezavisnosti kiparskih Turaka priznaje samo Turska, koja ima više od 30.000 vojnika na severu ostrva.

Kipar je postao članica EU 2004, ali samo međunarodno priznati južni deo uživa prednosti članstva.

U tesnom prvom krugu, održanom 19. aprila, Eroglu je nad Akinčijem ostvario prednost od nešto više od jednog procenta, pošto je izgubio veliki deo podrške.

Akinči, nezavisni kandidat, u prednosti je u drugom krugu pošto je dobio podršku levičarske partije koja je osvojila treće meste u prvom krugu.

Akinči (67) podržava ujedinjenje Kipra, na federativnom principu.

 Eroglu (78), pak, tvrdoglavi je pristalica odvojene države za kiparske Turke, koja bi se, prema njegovim predviđanjima, stopila sa kiparskim Grcima u labavo partnerstvo.

"Verujem da sutra počinje nova era. Niko ne može da spreči promenu ako je njeno vreme došlo", rekao je Akinči, pošto je glasao.

Eroglu je posle glasanja rekao da će izborni rezultati pokazati volju ljudi.

Pronalazak gasa nedaleko od obala Kipra podstaklo je ponovo želju da sever i jug ostrva budu ujedinjeni.

Sporazum o ujedinjenju bi mogao najzad da olakša Turskoj dalji put ka EU. Ankara je 1999. dobila status kandidata, a pregovore sa EU počela je 2005, kad i Hrvatska.

Nastavak na Akter...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Drugi krug izbora za novog lidera kiparskih Turaka

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 26.Apr.2015

Kiparski Turci u nedelju glasaju u drugom krugu izbora za novog lidera, a u trci su umereni Mustafa Akinči i tvrdokorni sadašnji lider Derviš Eroglu...U tesnom prvom krugu, održanom 19. aprila, Eroglu je nad Akinčijem ostvario prednost od nešto više od jednog procenta, pošto je izgubio veliki...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Akter. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Akter. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.