Dogovor sa Grčkom još nije na vidiku

Izvor: VOA, 18.Jun.2015, 21:23   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dogovor sa Grčkom još nije na vidiku

Stav medjunarodnih kreditora je čvrst i nepromijenjen - nema prolongiranja roka plaćanja dugova, niti ima 7,2 milijarde za Grčku bez ispunjenja traženih uslova.

Ministri finansija euro-grupe na sastanku u Luksemburgu nisu postigli sporazum sa grčkom stranom o deblokadi preostalih sredstava finansijske pomoći, čime raste opasnost da Atina proglasi bankrot kada, krajem mjeseca, ne bude u stanju da plati prispjela potraživanja kreditora.

Stav medjunarodnih >> Pročitaj celu vest na sajtu VOA << kreditora je čvrst i nepromijenjen - nema prolongiranja roka plaćanja dugova, niti ima 7,2 milijarde za Grčku bez ispunjenja traženih uslova - smanjenja penzija i povećanja poreza, posebno na lijekove i električnu energiju

"Postignut je nedovoljan napredak izmedju institucija i Grčke i za sada nema dogovora na vidiku", izjavio je  šef euro-grupe i holandski ministar finansija, Jerun Dajselblum.

"Imamo 188 članica i kada posudimo nekoj zemlji novac, to je novac od Senegala, Šri Lanke, do Švicarske. Dakle, i mi imamo naše obaveze, moramo biti kredibilni prema njima, jer je riječ o njihovom novcu. Dakle, grčki program mora tome da se prilagodi", ističe Kristin Lagard, direktorka MMF-a.

"Nadamo se da će biti sporazuma, ali to ovisi od Grčke. Tamo leži problem, Grci pate zbog ove situacije, a to je nešto za šta je odgovorna njihova vlada, zajedno smo radili i pokazali solidarnost, ali sada je na Grčkoj da učini ono što je dogovoreno", poručio je njemački ministar finansija, Volfgang Šojble.

Dok grčka strana igra na ljudska prava:

"Ono što je naloženo Grčkoj da plati kao dug je nelegalno, prisilno i nije održivo. To znači da Grčka ne mora da plati tzv dug, da su kreditori narušili ljudska prava, medjunarodne obaveze pristekle iz konvencije o ljudskim pravima i evropskih sporazuma”, ističe predsjednica grčkog parlamenta, Zoe Konstantopolu.

"Ideja je da preskupe diskusije zamjenimo efektivnim konsenzusom", kaže grčki ministar finansija, Janis Varufakis.

I, šta je opcija?

"Opcija je da se pripremi plan "B", kaže ministar finansija Irske, Majkl Nunan.

A plan "B" znači - život bez Grčke unutar euro-zone, medjutim, to je mračni prostor u koji niko nije spreman da uplovi - Grci ne mogu izaći iz euro-zone bez izlaska iz kompletne EU, dok dimenziju finansijskih i političkih posljedica grčkog odlaska po obje strane niko još ne smije ni da nasluti.

U medjuvremenu, vrijeme ističe za sporazum, čeka se novi prijedlog Atine, dok Grci, gotovo u panici, prazne banke - samo u protekla tri dana povukli su oko dvije milijarde eura sa štednje u grčkim bankama. Zbog dramatične situacije će se u ponedjeljak održati samit šefova država ili vlada euro-zone koji se smatra još jednom šansom da se izbjegne najgore.

Nastavak na VOA...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta VOA. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta VOA. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.