Dogovor Grčke sa evrozonom

Izvor: VOA, 20.Feb.2015, 22:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dogovor Grčke sa evrozonom

Grčka je nakon dugih i napornih pregovora uspela da postigne sporazum sa ostatkom evrozone o produženju paketa finansijske pomoći za četiri meseca. Detalji sporazuma još nisu poznati i biće utvrđeni narednih dana, u dodatnim razgovorima.

Današnji pregovori u Savjetu ministara EU nisu bili laki - prethodili su im bilateralni susteti dva minstra >> Pročitaj celu vest na sajtu VOA << sa različitim stavoima o tome kako Grčka može iz višegodišnje krize. Grci kažu: tako što će se sporazum, koji završava 28 ovog mjeseca, produžiti za šest mjeseci.

"Grčka vlada nije napravila samo još jedan korak prema sporazumu- mi smo prešli tim putem 10 milja  očekujemo od naših partnera da predju svojih, ne pola, već petinu puta...", ističe grčki ministar finansija Janis Varufakis.

Nijemci su u pocetku bili izričito protiv...

“Ovdje nije riječ o pojedinim zemljama, riječ je o Evropi, o sposobnosti da vjerujemo jedni drugima i da osnažimo to povjerenje Evropljana, povjerenje u progres, i svim silama radimo u tom pravcu", isticao je njemački savezni ministar finansija, Volfgang Šojble.

"Razgovaram sa ključnim igračima i ne treba da vam naglašavam - vrlo je komplikovano", kazao je predsjednik Eurogrupe, Jerun Dijselblom.

Sporazum je, konačno, postignut, i time zaustavljene sve kalkulacije o tome kada i kako će Grčka izaći iz euro-zone, euro zamijeniti drahmom i, po mišljenju mnogih iz loše, krenuti u očajnu finansijsku situaciju. Grci ostaju u euro-društvu a narednih dana će se ustanoviti i svi detalji sporazuma koji novoj vladi u Atini ostavlja prostora da diše i da ispuni, ako ne sve, onda barem neke od predizbornih obećanja o lakšem životu običnih ljudi.

Nastavak na VOA...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta VOA. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta VOA. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.