Danas narod odlučuje

Izvor: Deutsche Welle, 05.Jul.2015, 14:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Danas narod odlučuje

Od jutra Grci glasaju na referndumu čiji značaj za Grčku, ali i Evropsku uniju, ne može biti veći. Oko 20 časova se očekuju prvi preliminarni rezultati.

Oko 8 miliona stanovnika Grčke i još oko milion ipo grčkih državljana u inostranstvu, pozvano je da odluči o merama štednje Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), Evropske centralne banke (ECB) i Evropske komisije (EK).

Do 19 sati po lokalnom, >> Pročitaj celu vest na sajtu Deutsche Welle << dakle 18 sati po našem, srednjeevropskom vremenu otvoreno je 19.450 izbornih mesta. Prvi rezultati se očekuju dva sata kasnije, a s obzirom da ankete pokazuju podjednaki broj zagovornika i protivnika mera štednje, konačni rezultati se ne očekuju pre sutrašnjeg dana. Grčki mediji nagađaju da ovaj referendum, na kojem pomaže oko 100 000 ljudi, košta oko 100 miliona evra.

Još od kako je grčki premijer Cipras najavio održavanje ovog referenduma, pljušte međunarodne kritike zbog njegovog sadržaja i forme. Danijel Heltgen, portparol Torbjorna Jaglanda upozorava na formalne greške: bar dve sedmice pre referenduma, građani moraju znati pitanja koja moraju biti nedvosmislena, a mora postojati i mogućnost prisustva stranih posmatrača.

"Oxi" ili "Nai"...

Ništa od toga nije ispunjeno u ovom referendumu: pitanja su prilično složena i pozivaju se na dva dokumenta koja se pominju samo nazivima: "Reforme nakon zaključenja tekućeg programa i preko njega" i "Preliminarna analiza isplate dugova". Te dokumente MMF, ECB i EK je grčka vlada postavila na internet pre par, ali njihov sadržaj nije identičan onom na stranici Evropske komisije.

Stručnjaci kažu da je to svejedno - jer su svi ti planovi i predlozi bili povezani sa rokovima koji su istekli prošlog utorka (30.6.). Drugim rečima, o njima se više uopšte ne raspravlja, jer je vlada Grčke prekinula pregovore i umesto toga sazvala referendum.

"Trojka" su "teroristi"

Ali te primedbe izazivaju burne reakcije članova vlade premijera Ciprasa. On je još jednom ponovio da "niko ne može ignorisati volju građana", a još je rečitiji bio njegov ministar finansija Varufakis. "Ne slušajte one koji govore da ta ponuda više ne stoji. Naravno da je još tu, jer to je ono što oni žele."

"Oni" su, po rečima grčkog ministra "teroristi" koji žele da ponize grčki narod. Varufakis isto tako uverava građane Grčke da će sve biti rešeno, naravno ako glasuju sa "ne" na ovom referendumu. Tvrdi da će premijer Cipras već u ponedeljak posle refrenduma otputovati u Brisel i tamo postići dogovor.

O takvom brzom, srećnom raspletu, u međunarodnoj zajednici ne znaju baš ništa. Jerun Dajselblum je samo kratko demantovao da je dogovor sa Grčkom moguće brzo postići, ovako ili onako.
Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na Deutsche Welle...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Deutsche Welle. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Deutsche Welle. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.