Daleko je sporazum sa Grčkom

Izvor: B92, 22.Maj.2015, 11:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Daleko je sporazum sa Grčkom"

Nemačka kancelarka Angela Merkel rekla je u Rigi da je ostalo još mnogo toga da se uradi da bi se izbegao finansijski krah u Grčkoj.

Merkel i francuski predsednik Fransoa Oland razgovarali sinoć u oko dva sata sa Ciprasom u glavnom gradu Letonije na margini Samita Istočnog partnerstva.

Nemačka kancelarka rekla je danas da je još potrebno "vrlo, vrlo intenzivno raditi" da bi se postigao sporazum >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << o Grčkoj. Merkel, Oland i Cipras sastali su se da pripreme specijalni sastanak ministara finansija evrozone koji će se održati kasnije ovog meseca ili početkom juna.

Prema zvaničnicima bliskim razgovorima njih troje su razgovarali u prijateljskoj i konstruktivnoj atmosferi o želji postizanja sporazuma oko tekućeg programa pomoći Grčkoj.

Oland je rekao da na ovom sastanku nije bilo predviđeno da se donesu konačna rešenja već je on bio kao priprema za sastanak Evrogrupe krajem ovog meseca ili početkom juna.

"Sa Ciprasom želimo da nađemo rešenja koja će uliti poverenje i osloboditi sredstva koja su već bila predviđena", rekao je Oland.

Atina sa svojim poveriocima vodi mukotrpne pregovore da dobije 7,2 milijardi evra preostalih sredstava od drugog programa pomoći koji ističe krajem maja. Grčkoj 5. juna dospeva velika isplata MMF-u i moglo bi da se dogodi da neće moći da to plati ako ne dobje ta sredstva. ; Jedan zvaničnik Ciprasove partije rekao je da Grčka neće moći da otplati dospeli deo duga Međunarodnom monetarnom fondu početkom idućeg meseca ako ne bude postignut sporazum s kreditorima zemlje da deblokiraju sredstva pomoći Grčkoj.

U Rigi se juče i danas održava samit EU i Istočnog partnerstva, odnosnos zemalja bivšeg Sovjetskog Saveza koje su susedi Unije.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.